Dolar

32,3267

Euro

35,0819

Altın

2.291,91

Bist

8.982,75

Ceylanlar Urfa dağlarında yeniden gezmeye başladı

Ceylanlar Urfa dağlarında yeniden gezmeye başladı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-03 11:26:07

Ceylanlar Urfa dağlarında yeniden gezmeye başladı
HALİL FİDAN - Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altına alınan ve bu sayede sayıları artan "gazella gazella" türü ceylanlardan ortalama 100'ü her dönem doğaya bırakılıyor.

Dünyada ender bölgelerde yaşayan ceylanların, Türkiye'de en çok bulunduğu kentlerin başında Şanlıurfa geliyor. Geçmişte sürüler halinde yaşadığı belirtilen ceylanlar, son yıllarda sayılarının azalması nedeniyle Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce doğal ortamlarında koruma altında tutuluyor.

Türkülere de konu olan ve bir dönem bilinçsiz avlanma ve çeşitli nedenlerle Şanlıurfa'da sayıları hızla azalan ceylanların, koruma altına alınmasıyla sayıları arttı.

75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonu'nda sıkı bir şekilde korunan hayvanlar belli dönemlerde Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'na bırakılıyor. 200 bin dekarlık alandaki doğal ortamda yaşamlarını sürdüren ceylanların bir kısmında, davranış ve ekolojileri ile yaşamsal faaliyetlerine yönelik verilerin elde edilmesi amacıyla GPS cihazı bulunuyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerince özel olarak beslenen ceylanların yaşadığı bölgede çok sayıda yabani ceylan da varlığını sürdürüyor.

- Mahalle muhtarlarından destek

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mehmet Fehmi Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ceylanlara yönelik çok başarılı bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Bu sayede ceylan sayısının her yıl arttığını belirten Yüksel, şunları kaydetti:

"Buradaki personelimiz 24 saat görev yapıyor. Ayrıca bölgedeki 6 mahalle muhtarlığından bekçilik hizmeti satın aldık. Sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaptık ve bu sayede bölgede artık çıplak gözle ceylan görmemiz mümkün. İstasyonda fazla olan ceylanları sürekli olarak doğaya takviye ediyoruz, bıraktığımız popülasyonu yine kendi personelimiz ve köy tüzel kişiliğindeki bekçiler takip ediyor. Her dönem ortalama 100 ceylanı doğaya salıyoruz. Şu anda istasyonda 200 civarında ceylan olduğunu tahmin ediyoruz."

Yüksel, yaşlı hayvanları av turizmi kapsamında avlattıklarını ifade etti.

Bu sayede ceylanların telef olmasını engellediklerini anlatan Yüksel, bu çalışmada asla kar amacı gütmediklerine işaret etti.

Ceylanların popülasyonunu daha da gençleştirdiklerinin altını çizen Yüksel, "Av turizminden elde edilen gelirin yaklaşık olarak yüzde 60'nı köy tüzel kişiliğine dağıtıyoruz ve geriye kalan kısmı bakanlığımız yine yaban hayatını geliştirmede kullanıyor. Yaban hayvanlarına olan baskının azaltılması amaçlanıyor" dedi.

Haber Ara