Dolar

32,3246

Euro

35,0781

Altın

2.309,12

Bist

9.079,97

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki:

'Aslında insanları öldüren deprem değil. İnsanları öldüren kötü yapılar, sağlıksız yapılar, depreme dayanıksız inşa edilen yapılar. O yüzden bakanlık olarak Türkiye'nin her tarafında bir taraftan zemine önem verirken bir taraftan da sağlıklı yapıların nasıl yapılacağı hususunda elimizden geldiğince bütün şehirlere yardımcı olmaya çalışıyoruz'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-18 16:26:33

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki:
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Aslında insanları öldüren deprem değil. İnsanları öldüren kötü yapılar, sağlıksız yapılar, depreme dayanıksız inşa edilen yapılar. O yüzden bakanlık olarak Türkiye'nin her tarafında bir taraftan zemine önem verirken bir taraftan da sağlıklı yapıların nasıl yapılacağı hususunda elimizden geldiğince bütün şehirlere yardımcı olmaya çalışıyoruz." dedi.

Özhaseki, Kayseri'nin Kocasinan ilçesi Seyrani Mahallesi'nde Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında düzenlenen temel atma ve tapu dağıtım töreninde, Türkiye'nin dünyanın en güzel ve kadim coğrafyalarından birisi olduğunu söyledi.

Bu güzelliğin bazı dezavantajları da bulunduğuna işaret eden Özhaseki, şöyle konuştu:

"Ülkemizin yüzde 42'si deprem bölgesinde. Alüvyonlu topraklar üzerine ne yazık ki şehirleri kurmuşuz. Sert zeminler yerine, zamanında yanlış tercihlerle, özellikle son 30-40 yıl içerisinde şehirler alüvyonlu topraklar üzerine kurulmuş. Deprem de bir gerçek. Aslında insanları öldüren deprem değil. İnsanları öldüren kötü yapılar, sağlıksız yapılar, depreme dayanıksız olarak inşa edilen yapılar. O yüzden bakanlık olarak Türkiye'nin her tarafında bir taraftan zemine önem verirken bir taraftan da sağlıklı yapıların nasıl yapılacağı hususunda elimizden geldiğince bütün şehirlere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bir taraftan da yeni yapılmakta olan binalarda standartları yüksek tutmaya çalışıyoruz. Depreme dayanıksız binaların nasıl dönüşeceği hususunda ve bu konuda devletin desteklerinin ne olacağı hususunda da büyük bir gayret içerisindeyiz."

Kayseri'nin bu konuda büyük uğraş içinde olduğunu vurgulayan Özhaseki, "Melikgazi belediye başkanlığım döneminden başlayarak, daha sonra büyükşehir belediye başkanlığım döneminde, Bekir (Yıldız) Bey'in de Kocasinan'da başladığı ve şimdiki değerli başkanlarımızın da gayretleriyle Türkiye'de olduğundan çok daha hızlı bir şekilde dönüşüm projeleri uygulanıyor." diye konuştu.

Kayseri'de 50'den fazla mahallede dayanıksız, sağlıksız yapıların yok edildiğini anlatan Özhaseki, "Önümüzdeki günlerde de inşallah bu gayretlerle biraz daha sağlıksız olan, kimliksiz olan, insan yaşamına uygun olmayan evler yerine, güzel güzel binalar çıkmaya devam edecek. Ben de bunları destekleyeceğim. Nihayetinde benim bakanlığımın bir görev alanı da bu." ifadelerini kullandı.

Özhaseki, Kayseri'den gelen belediye başkanlarına bakanlığın kapılarının sonuna kadar açık olduğunu, onlara her türlü yardımı yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini bildirdi.

- "İmar, altyapı açısından en düzenli şehir Kayseri"

Kayserili olduğunu anımsatan Özhaseki, "Sizler bana emanet verdiniz, görev verdiniz belediye başkanlığı yaptım. Emaneti devam ettirdiniz, Ankara'da sizleri temsil ediyorum. Memleketimi unutacak halim yok. Çoluğumuz çocuğumuz burada, Allah nasip ederse imanla göç ederken mezarımız da burada olacak. Böyle olunca hayırla yad edilmek kadar da güzel bir duygu yok. Bir tek beklentim de bu." dedi.

Bakanları 15 günde bir Kayseri'ye davet ederek kentteki projeleri tartıştıklarını belirten Özhaseki, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz haftalarda Kayseri'ye yatırım yapacak bütün bakanlarımızı getirmeye çalıştım. Önümüzdeki günlerde yine arkadaşlarımız gelecekler. Kayseri'nin projelerini de birebir takip ediyoruz. Şunu hepinizin bilmesini istiyorum, 81 vilayetimiz var. Herhalde gitmediğim vilayet kalmamıştır. İmar açısından, altyapı açısından en düzenli şehir Kayseri. Bunu herkes bilsin. Gittikçe de güzel gelişen şehirlerin başında Kayseri geliyor. Herkes bu şehirde normal yaşamını sürdürürken, ailesiyle huzurlu bir şekilde yaşayabilmek için gerekli olan ne varsa aradığını bulabiliyor. Ticaretimiz iyi gelişiyor, sanayimizde gelişmeler devam ediyor, sağlıkta gerektiği kadar yatırım yapılıyor. Birkaç ay sonra bölge hastanesi açılacak. Büyük bir ihtiyaca cevap verdiği gibi, bölgenin sağlık merkezi olacak. Eğitimde de birkaç tane üniversitemiz var, herkes gidip oralarda okuyabiliyor. Ben de doğrusu bundan mutluluk duyuyorum. Karınca kararınca da olsa her birisinde emeğim var. 'Rabb'ime şükürler olsun' diye de dua ediyorum."

Halk oylamasına ilişkin değerlendirmede bulunan Özhaseki, iki başlılığın sürdürülemez olduğunu, vesayetçi yapının ortadan kaldırılması ve istikrar için anayasa değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından, kentsel dönüşüm projesi kapsamında bir firma tarafından yapılacak apartmanın temeli atıldı ve hak sahiplerine tapuları dağıtıldı.

Haber Ara