Dolar

32,3395

Euro

35,0953

Altın

2.240,55

Bist

8.900,04

Cevad Zarif: Yaptırımları aşma konusunda doktora yaptık

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif “Yaptırımları aşmanın her zaman yolları vardır. Bu alanda doktora sahibiyiz” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-25 16:30:17

Cevad Zarif: Yaptırımları aşma konusunda doktora yaptık

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran'ın New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) misyonunda Reuters'a verdiği röportajda, “Yaptırımları aşmanın her zaman yolları vardır. Bu alanda doktora sahibiyiz” dedi.

Zarif, İran'ın ABD savaş gemilerinin dünyadaki en önemli petrol yolu olan Hürmüz Boğazı'ndan geçmesine izin vermeye devam edeceği söyledi.

Dışişleri Bakanı, “ABD angajman kuralları, mevcut iletişim kanalları ve protokollere devam etmek istiyorsa, ABD'nin Körfez'deki varlığını istikrarsızlaştırıcı olarak görmemize rağmen, herhangi eylemde bulunmayacağız” dedi.

Zarif ayrıca ABD'nin, İran Devrim Muhafızları'nı terör örgütleri listesine ekleme kararına ilişkin “Sağduyulu davranacağız ancak bu, ABD'nin oyunun kurallarını ya da angajman kurallarını değiştirmesi durumunda bundan kurtulabilecekleri anlamına gelmiyor” dedi.

ABD'DEN MUAFİYET KARARI

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, daha önce İran petrol yaptırımlarından muaf tutulan 8 ülkeye yeni muafiyet hakkı verilmeyeceği duyurulmuştu.

ABD yönetiminin bu kararıyla, "ABD'nin İran'dan petrol alımına yaptırım getiren kararından 2 Mayıs'a kadar 180 günlüğüne muaf tutulan" Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Türkiye, İtalya ve Yunanistan'ın muafiyetleri sona erecek.

İran'la nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından ABD Hazine Bakanlığı, İran'a yönelik ilk yaptırım paketini 7 Ağustos 2018'de, ikinci aşama yaptırım paketini ise 5 Kasım 2018'de devreye sokmuştu.

ABD, bu tarihte aralarında Türkiye'nin de olduğu 8 ülkeye İran'a yönelik yaptırım paketinde petrol ithalatı konusunda 180 gün muafiyet tanımıştı.

Haber Ara