Dolar

32,4858

Euro

34,9577

Altın

2.439,03

Bist

9.716,77

Cevad Zarif, Trump'a cevap verdi

Trump'ın 'İran ateşle oynuyor' açıklamasına İran'dan cevap geldi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-03 17:09:56

Cevad Zarif, Trump'a cevap verdi

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Sputnik'in haberine göre;

Trump, "İran ateşle oynuyor. Başkan Obama'nın 'kibarlığını' takdir etmediler. Ben Obama gibi kibar olmayacağım!" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de 20 dakika sonra Twitter'dan cevap verdi:

"İran, güvenliğini halkına dayandırdığı için tehditlerden etkilenmez. Hiçbir zaman bir savaş yaratmayacağız ama sadece kendi savunma araçlarımıza güveniriz."

"Silahlarımızı meşru müdafaa haricinde hiç kimseye karşı kullanmayacağız. Bakalım bize bu suçlamaları yöneltenler de aynı açıklamayı yapabilir mi?"

WASHINGTON-TAHRAN HATTINDAKİ GERİLİMİN 15 GÜNLÜK TARİHÇESİ

Trump'ın göreve başlamasından sadece bir dakika sonra Beyaz Saray'ın internet sitesinde İran'ın olası füze tehdidine karşı modern füze savunma sistemi geliştirileceği belirtildi.

30 Ocak'ta ise ABD basınına bilgi veren yetkililer, İran'ın orta menzilli balistik füze denemesi gerçekleştirdiğini ve başarı elde edemediğini iddia etti.

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, 2 Şubat'ta yaptığı açıklamayla balistik füze denemesi yaptıklarını doğruladı.

İran söz konusu denemenin nihai nükleer anlaşmayı ihlal etmediğini söylese de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn dün yaptığı açıklamada "Bugün itibariyle İran'ı resmen uyarıyoruz" dedi.

Öte yandan Trump'ın 27 Ocak'ta imzaladığı ve göçmenlere ABD'ye seyahat yasağı getiren başkanlık kararnamesi de iki ülke arasında bir diğer sorun.
Tahran, İran'ı da kapsayan yasağa karşılık ABD vatandaşlarının ülkeye girişine kısıtlama getirdi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Trump'ın siyasette yeni olduğunu söyleyerek, "Başka bir alemden siyaset alemine girdiler. Kendileri için bu tamamen yeni dünyayı anlayana kadar hem kendilerine hem de başkalarına zarar verecekler" demişti.

Haber Ara