Dolar

32,5922

Euro

34,7849

Altın

2.506,89

Bist

9.524,59

Cennet Suyu'ndan Bingöl'e dönüşen şehir

Bingöl isminden önce şehir 1945 yılına kadar Çapakçur olarak anılmıştır. Rivayete göre ağrılarına şifa arayan Büyük İskender, Murat Nehri’nin kaynağından su içmiş ve ağrıları dinmiştir...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-04 09:29:29

Cennet Suyu'ndan Bingöl'e dönüşen şehir

Doğu Anadolu Bölgesi'nin en eski şehirlerinden biri olan Bingöl tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bingöl isminden önce şehir 1945 yılına kadar Çapakçur olarak anılmıştır. Rivayete göre ağrılarına şifa arayan Büyük İskender, Murat Nehri'nin kaynağından su içmiş ve ağrıları dinmiştir. Bunun üzerine pınarın yanında bir kale inşa ettirmiş ve kaleye “Cennet Suyu” anlamına gelen “Çapakçur” adını vermiştir.

SÜLBÜS DAĞI

Yayladere'nin kuzeyinde ve Deşt Düzü'nün batısında yer alan Sülbüs Dağı (2884 metre) çok yüksek volkanik bir dağdır. Bulunduğu sıradağın ortasından birden bire yükselmektedir. Karları en geç eriyen yerlerdendir. Sülbüs'ün üstü ve etekleri yayla olarak kullanılır. Uzaktan sivri bir koni şeklinde görünse de üstü düzlüktür. Tepesine kadar yol olduğu bilinmektedir.


YOLÇATI KAYAK MERKEZİ

Bingöl Merkeze bağlı kayak merkezi 25 kilometre uzaklıktadır. Aralık ve Mart aylarında sezon yapılan kayak merkezinde profesyonel ve amatör kayakçılar için ayrı pistler bulunur.

ZAĞ MAĞARASI

Zağ Mağarası, Murat Nehri kıyısında, Gökçeli ve Yenidal köyleri arasında sarp bir kayalıkta bulunmaktadır. Murat Nehri'ne bakan tarafı yerden 200-300 metre yükseklikte doğal kayalık kütlenin ön cephesinde, kayalık alanın hemen tamamına yayılmış olan mağara/odalardan oluşmaktadır. Mağara insan eliyle yapılmış, iç tarafları birbirine kademeli geçişlerle bağlantılı ve çok katlıdır.

YÜZEN ADA

Bingöl'ün Solhan İlçesi'nde bulunan ‘yüzen adalar', halk arasında Yüzen Ada olarak bilinmekte ve krater gölü olduğu değerlendirilmektedir. Turnalar Gölü, düz arazi üzerinde bulunuyor. Gölde toprak parçalarının ayrılmasıyla oluşan, birbirinden ve zeminden bağımsız 3 adacık mevcut. Adacıklar itilerek hareket etmekle birlikte, rüzgar etkisiyle de hareket edebiliyor. Yüzen Adalar Tabiat Anıtı olarak koruma altına alınmıştır.

KRAL KIZI KALESİ

Genç ilçesinde yer alan kale bir tepenin üzerindedir. Bugün bu kalenin ancak yıkıntılarına rastlanabilmektedir. Pers hükümdarı Dara, Genç'te uzun yıllar kalmış ve bu kaleyi kızı için yaptırmıştır. Genç ilçesi eski ismini de bu kaleden almıştır. Kalenin asıl adı “Darahini” yani “Dara'nın Çeşmesi” demektir.

Haber Ara