Dolar

32,5566

Euro

34,8383

Altın

2.433,81

Bist

9.722,09

'Cenevre müzakereleri 23 Mart'ta'

De Mistura, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin bir sonraki turunun 23 Mart'ta başlayacağını açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-09 09:47:07

'Cenevre müzakereleri 23 Mart'ta'

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, 23 Şubat-3 Mart arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde yürüttüğü Suriye barış görüşmeleriyle ilgili BM Güvenlik Konseyi'ne bilgi verdi. Konsey'deki toplantı sonrası gazetecilere açıklama yapan de Mistura, bir sonraki müzakere turunun 23 Mart'ta başlayacağını açıkladı.

De Mistura, Cenevre'de 9 gün süren 4. tur görüşmelerinden "mucize" beklemediklerini ancak "hiç kimsenin masadan ayrılmadığını ve asla tahmin edilemeyen bir başarı sağladıklarını" söyledi.

Tarafların ilk kez aynı odada bir araya geldiğini ve çözüm konusunda ciddi olduklarını belirten de Mistura, bir sonraki turda 4 ana konunun olacağını, bunların; yönetim, yeni anayasa, seçim ve terörle mücadele olduğunu belirtti.

De Mistura, bu konuların paralel bir şekilde ele alınacağını hatırlattı.

Cenevre'deki Suriye barış görüşmelerinin 5. turunun 23 Mart'ta başlayacağını ifade eden de Mistura, müzakerelerin bir süre daha doğrudan değil dolaylı yürütüleceğini ifade etti.

"GÖRÜŞMELER İÇİN ATEŞKES ŞART"

Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılacak görüşmelerde ateşkes ihlâllerinin ele alınacağını anlatan de Mistura, güçlü bir ateşkes olmazsa barış görüşmelerinin kırılgan olacağı uyarısını yaptı.

De Mistura, Astana'daki teknik görüşmelere kendisinin katılmayacağını da belirtti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulûsi Akar'ın Rus mevkidaşı Valeriy Gerasimov ve ABD'li mevkidaşı Joseph Dunford'la Antalya'daki görüşmesini de değerlendiren de Mistura, bu üçlü zirvenin terörle mücadele için önemli bir toplantı olduğunu sözlerine ekledi.

 

Haber Ara