Dolar

32,5469

Euro

34,9030

Altın

2.427,50

Bist

9.710,30

Cenevre'de Yemen görüşmeleri başladı

Birleşmiş Milletler'in çağrısıyla Cenevre’de düzenlenen ve Yemen’de uzun süredir çatışan tarafları barıştırmayı amaçlayan görüşmeler başladı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Ramazan ayı öncesinde ateşkes çağrısı yaptı.m

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-16 15:55:27

Cenevre'de Yemen görüşmeleri başladı

Yemen hükümeti, Husiler ve devrik cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'i bir araya getiren ve Birleşmiş Milletler'in (BM) çağrısıyla Cenevre'de düzenlenen görüşmeler başladı. Görüşmeler hükümet temsilcileri ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon arasındaki toplantılarla başlasa da, taraflardan biri olan Husileri temsil eden heyet ‘teknik aksaklıklar' sebebiyle görüşmelere henüz katılamadı.

Al Jazeera Cenevre muhabiri Raid Fakih, BM yetkililerine dayandırdığı bilgide, Yemen hükümetini temsil eden heyetin Cenevre'deki görüşmelere zamanında geldiğini ve Genel Sekreter Ban ile görüştüğünü ifade etti. Fakih, Husiler ve devrik lider Salih'in partisi adına görüşmelere katılan heyetin ise, müzakerelere geç kalsa da katılacaklarını aktardı.

Fakih gecikmenin Husileri Cenevre'ye taşıyan uçağın rötar yapmasından kaynaklandığını söyledi. Delegasyonu taşıyan uçağın öğlen saat 13:00'te Cibuti'den havalanması gerekiyordu.

Al Jazeera'nin Cenevre'de kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Husilerin uçağı Cenevre'ye hareket etti.

 ‘Halk Ramazan ayında barışı yaşamalı'

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Ramazan ayına girerken Yemenlilere insani yardımların ulaştırılması gerektiğini belirterek, Yemen'de en az iki haftalık ateşkes çağrısı yaptı.

Ban, "En az iki hafta boyunca insani ateşkes yapılması gerektiği vurguladım. Ramazan insanların barış, uyum ve uzlaşı için dua ettiği bir ay ve Yemen halkı da Ramazan ayında barışı yaşayabilmeli" dedi.

Ban, BM Cenevre Ofisi'nde Yemen hükümeti heyeti ve barış sürecine destek olan ülkelerin temsilcileriyle ayrı ayrı görüştü.

Görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyen Ban, Yemen hükümeti temsilcileriyle çok yapıcı bir görüşmede bulunduğunu, daha sonra da barış sürecine destek veren ülkelerin Yemen büyükelçilerini bilgilendirdiğini söyledi.

Ban, "Bu sabah amacımız ortak bir toplantı yapmaktı, ancak lojistik sorunlar nedeniyle bu mümkün olmadı. Diğer tarafın yolda olması ve ilerleyen saatlerde görüşmelere katılacak olması memnuniyet verici. Onların gelişini maalesef bekleyemiyorum. Yemen özel temsilcimle görüşecekler" dedi.

‘Suriye ile Libya'dakine benzer bir yara olmasın'

"Bugün Yemen'in varlığı tehlikede, taraflar birbiriyle kavga içinde ve Yemen yanıyor" diyen Ban, taraflara savaşa son vermeleri ve barış sürecini başlatmaları için çağrı yaptı.

Yemen halkının yüzde 80'inin insani yardıma muhtaç olduğunu ve kaybedilecek bir dakikanın dahi olmadığına dikkat çeken Ban, "Yemen'deki savaş, dünyanın en acımasız teröristlerini güçlendiriyor. Bölge, Suriye ile Libya'dakine benzer yeni bir açık yaraya dayanamaz" ifadelerini kullandı.

Görüşmeler iki defa ertelenmişti

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada sözcü Ahmed Fevzi, Yemenli taraflardan birisinin Cenevre'ye 14 Haziran Pazar akşamı gelecek olması nedeniyle görüşmelerin 15 Haziran Pazartesi günü başlayacağını söylemişti.

Açıklamada, “Beklenmedik koşullardan dolayı, Yemen'den Cenevre toplantılarına katılmak üzere bir delegasyon Pazar akşamında Cenevre'ye ulaşacak. Dolayısıyla BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şey Ahmed, Yemen'den gelen delegasyonlarla Pazartesi sabahı görüşmelere başlayacak” denilmişti.

28 Mayıs'ta düzenlenmesi planlanan Cenevre görüşmeleri 14 Haziran'a ertelenmişti. Görüşmelerin 17 Haziran'da sona ermesi öngörülüyor.

Ülkede İran destekli Husilerin ilerleyişini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adlı hava harekâtı başlatmıştı. Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdrabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış ve Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığı belirtilmişti.

Haber Ara