Dolar

32,3331

Euro

35,1182

Altın

2.302,25

Bist

9.079,97

Çeltik maliyet raporu hazırlandı, son sözü bakanlık söyleyecek

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği, İpsala Ticaret Borsası, İpsala Ziraat Odası ve Hamzadere Sulama Birliği Başkanlığı, çeltik üreticisi için 2017 mali

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-16 15:39:15

Çeltik maliyet raporu hazırlandı, son sözü bakanlık söyleyecek
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği, İpsala Ticaret Borsası, İpsala Ziraat Odası ve Hamzadere Sulama Birliği Başkanlığı, çeltik üreticisi için 2017 maliyet raporunu hazırladı.

Rapora göre, ortalama çeltik verimi dekar başına 750 kilogram olursa, bir kilogram çeltik üreticiye 1 lira 76 kuruşa mal olacak. Hazırlanan rapor, Edirne Zirai Araştırma Enstitüsünün hazırlayacağı çeltik maliyet raporu ile birlikte TMO Genel Müdürlüğüne gönderilecek. Raporların değerlendirilmesinin ardından çeltiğin taban fiyatında son sözü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı söyleyecek.

İpsala Çeltikçiler Birliği Başkanı Sedat Balcı, yaptığı açılamada, "Bir dekar çeltiğin üretim maliyeti, bin 319 TL çıktı. Bir dönümden ortalama 750 kilogram çeltik verimi bekliyoruz. Bu hesaptan yola çıkarsak üreticiye maliyeti kilogram başına bin 760 TL gibi ciddi bir maliyet çıktı. TMO Genel Müdürlüğü bizden Zirai Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa bir maliyet raporu hazırlamamızı istedi. Biz raporu gerekli yerlere ulaştırdık. Bizim hazırladığımız maliyet gerekli yerlerde aynı çıkarsa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bin 760 TL'nin üzerine kar payı koyarak fiyat açıklayacak. Dekar başına verim 800 kilogram olursa maliyet düşer, verim dekar başına 650 kilogramda kalırsa maliyet artar. Bakanlık bu raporu incelecek üreticinin ayakta kalması için belli bir fiyat açıklayacak. Bu yıl çeltiklerin bölgede gidişatı güzel. Biz bölge ortalamasının dekar başına 750 kilogram çeltik verimi olacağını düşünüyoruz. Bölgemizde baldo pirinç yok. Baldoda bu kadar verim olmaz. Trakya'da orta tane çeşidi ekilir genelde" ifadelerini kullandı.

(Ergin Yıldız/İHA)

Haber Ara