Dolar

32,4933

Euro

34,9474

Altın

2.428,81

Bist

9.795,46

Çelik'ten dünyaya 'IŞİD'i kınayın' çağrısı

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Suriye'de Baalshamin Tapınağı ve Mar Elian Manastırı'na saldırılar düzenleyen IŞİD'i kınayın çağrısında bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-25 17:20:55

Çelik'ten dünyaya 'IŞİD'i kınayın' çağrısı

Ajansların haberine göre, Bakan Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, IŞİD UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kayıtlı Çöl Gelini Palmira Antik Kenti'ndeki 'Baalshamin Tapınağı' ile Suriye'nin kuzeybatısındaki bin 500 yıllık 'Mar Elian Manastırı'na yönelik saldırılarını lanetledi.

IŞİD'in daha önce de Nimrut, Ninova ve Hatra antik kentlerine saldırdığını anımsatan Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

"IŞİD tarafından işlenen barbar cinayetler ve tarihi alanlara düzenlenen saldırılar, anılan örgütün nasıl bir nefret duygusuyla hareket ettiğini göstermektedir. Bu vahşi saldırıları düzenleyerek insanlık medeniyetinin geliştiği kadim coğrafyada nefret, terör ve şiddet kültürünü yaymaya çalışan IŞİD, geçtiğimiz günlerde de Palmira Antik Kenti'nde yürüttüğü çalışmalarla tarihe ışık tutan Suriyeli arkeolog Halid Esad'ı katletmiştir. Arkeolog Halid Esad'ın katli, tarih ve arkeoloji çalışmaları açısından büyük bir kayıp teşkil etmektedir. Bu barbar cinayeti de en kuvvetli şekilde kınıyorum."

Mayıs 2014'te New York'ta gerçekleştirilen Kültür Bakanları Toplantısı'nda UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova'yı bu saldırılara karşı uluslararası inisiyatif başlatmaya davet ettiğini aktaran Bakan Çelik, şunları kaydetti:

"Geldiğimiz nokta, bu girişime ne kadar ihtiyaç duyulduğunun açık bir göstergesidir. Türkiye, UNESCO Dünya Miras Komitesinin başkanlığını 8 Temmuz 2015'te devralmıştır. Bu itibarla tüm ülkeleri IŞİD terör örgütünün Orta Doğu halklarına karşı giriştiği zulmü ve insanlığın kültür mirası olan alanlara karşı düzenlediği saldırıları en güçlü bir biçimde kınamaya davet ediyorum."

Haber Ara