Dolar

32,5860

Euro

34,7636

Altın

2.505,87

Bist

9.693,46

Çeçen cinayetlerine bir yenisi daha eklendi

Gürcistan Çeçenlerinin liderlerinden Zelimhan Hangoshvili, Berlin'de Camiye giderken katledildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-25 11:33:05

Çeçen cinayetlerine bir yenisi daha eklendi

Polisin verdiği bilgiye göre Berlin'de Camiye giderken bisikletli bir şahıs Zelimhan Hangoshvili'nin kafasına bir el ateş ederek olay yerinden kaçtı. Acil olarak hastaneye kaldırılan Hangoshvili doktorların bütün müdahalesine rağmen kurtarılamadı.

Suikastan sonra bölgeyi koridora alan Alman polisi ve savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Olaydan birkaç saat sonra ise katilin yakalandığını açıkladı.

KUZEY KAFKASYA'DA SAVAŞTI

41 yaşında olan Çeçen komutan 2001 yılından itibaren Kuzey Kafkasya'da Ruslara karşı verilen savaşta önemli görevler üstlendiği biliniyor. Uzun müddet sahada olan Zelimhan, daha sonra Çeçen muhaliflerin Güney Kafkasya'da özelliklede Gürcistan'da resmi temsilcilik görevini sürdürdü.

cecen-cinayetleri-davam-ediyor-NbUN
Kurtulduğu bir suikast girişimi sonrasında Zelimhan Hangoshvili

SUİKASTLERDEN KURTULMAYA ÇALIŞTI

Zelimhan'ın aile yakınlarına ulaşan Diriliş Postası gazetesi, daha önce kendisine yönelik Gürcistan'da iki kere suikast girişimi olduğunu, bir keresinde yaralı olarak kurtulmayı başardığını daha sonra ise Zelimhan'ın suikast timlerinden kurtulmak için Ukrayna'ya kaçtığını, ama orada da suikast girişmişleri olduktan sonra Almanya'ya gitmek zorunda kaldığı bilgisine ulaştı.

3 çocuk babası Çeçen Komutan, Rusya ile Gürcistan arasındaki Abhazya çatışmasında Gürcü güçlerine destek vermişti.

cecen-cinayetleri-davam-ediyor-2-yzBo
Zelimhan Hangoshvili ve çocukları

ÇEÇEN CİNAYETLERİ

Kafkasya'da silahlı direnişe katılmış üst düzey Çeçen komutanlar, dünyanın dört bir yanında yıllardır Rus istihbarıtının suikastleri sonucu hayatlarını kaybediyor. Türkiye de bu ülkelerden biri. 2003'de Ali Osayev, 2009'da Gazi Edisultanov, Eylül 2011'de Berg-Hacı Musayev, Rüstem Altemirov ve Zaurbek Amriyev. Mayıs 2013'de Medet Önlü Türkiye'de katledilen Rus karşıtı direnişçilerden bazıları. Hedef alınan tüm isimler Kafkasya'daki savaşa katılmış yönetici kadrosuna yakın isimler.

Söz konusu cinayetlerle ilgili Rusya, hiçbir zaman açıklama ya da yorum yapmadı. Ama polis ekipleri yaptıkları incelemeler ışığında bu cinayetlerde her daim Rusya'yı işaret eden kanıtlar buldu. İkinci Çeçen-Rus savaşı başlarında Çeçenistan'ı terk eden birçok Çeçen şu anda Türkiye'de yaşıyor. Savaşa katılan ve destek veren birçok kişi de Avrupa'ya göç ediyor.

 

Haber Ara