Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Cebelitarık, İran petrol tankerini bir ay daha serbest bırakmayacak

İngiltere dün akşam yaşanan tanker krizi öncesinde Suriye'ye gittiği iddia edilen İran'a ait bir tankere el koymuştu. O tankerin gözaltı süresi uzatıldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-20 08:25:50

Cebelitarık, İran petrol tankerini bir ay daha serbest bırakmayacak

İngiltere'nin kolonisi olan Cebelitarık Özerk Yönetimi'nde Yüksek Mahkeme, Suriye'ye yönelik ambargoyu ihlal ederek petrol taşıdığı gerekçesiyle 4 Temmuz'da durdurulan İran tankerini alıkoyma süresini 15 Ağustos'a kadar uzattı.

TAHRAN: ABD'DEN EMİR ALDILAR

Tahran yönetimi 2.1 milyon varil petrol taşıyan tankere İngiltere ve Cebelitarık'ın Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen bir emirle el koyduğunu öne sürüyor. Cebelitarıklı yetkililer bu iddiaları yalanlarken tankerin Suriye'ye petrol taşıyarak Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarını deldiğini savunuyor.

Tankere el konulması olayının son dönemde İran ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında Basra Körfezi'nde yükselen tansiyonla ilgili olabileceği yorumları yapılıyor.

Grace 1'e el konulduktan sonra alınan ilk mahkeme kararında geminin 14 gün boyunca Cebelitarık tarafından alıkonulmasına hükmedilmişti.

İRAN İNGİLTERE TANKERİNİ DURDURDU

Öte yandan Cebelitarık'ın aldığı karar dün akşama doğru duyurulurken, akşam saatlerinde de İran İngiltere bayraklı Stena Impero adlı petrol tankerine Hürmüz Boğazı'nda müdahale etti. Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Stena Impero adlı İngiliz petrol tankeri, denizcilik kurallarına riayet etmemesi nedeniyle Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Birinci Bölge Birliği tarafından durduruldu" denilmişti.

 

Haber Ara