Dolar

32,4888

Euro

34,9195

Altın

2.435,00

Bist

9.716,77

Çavuşoğlu ve Barzani bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak ziyareti kapsamında IKBY Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-23 22:31:57

Çavuşoğlu ve Barzani bir araya geldi

IKBY'nin Erbil kentine gelen Çavuşoğlu, Salahaddin kasabasındaki başkanlık konutunda Barzani ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi.

KİMLER KATILDI?

Görüşmeye, IKBY Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin, İçişleri Bakanı Kerim Sincari ve Dışilişkiler Dairesi Sorumlusu Felah Mustafa katıldı. Çavuşoğlu'nun, Barzani ile toplantısından sonra İslami Toplum Partisi (Komel) lideri Ali Bapir ile de bir araya geleceği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun kentteki temaslarının ardından Erbil Uluslararası Havalimanı'ndan Türkiye'ye hareket etmesi bekleniyor.

Irak ziyareti çerçevesinde dün gece başkent Bağdat'a gelen Çavuşoğlu, önce mevkidaşı İbrahim Caferi ile ortak basın toplantısı düzenlemiş daha sonra da Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Başbakan Haydar el İbadi, Meclis Başkanı Selim Cuburi ve Türkmen yetkililerle bir araya gelmişti.

ÇAVUŞOĞLU: REFERANDUM KONUSUNDA GÖRÜŞLERİMİZ AÇIK

Mevlüt Çavuşoğlu, Barzani'yle Erbil'in Pirmam ilçesinde görüşmesinin ardından Erbil'deki Divan Oteli'nde basına konuştu. Bağdat'la görüşmelerinin verimli geçtiğini belirten Çavuşoğlu, Erbi'deki görüşmelerin de dostane ve verimli geçtiğine vurgu yaptı.

Türkiye'nin referandum konusunda görüşlerinin açık olduğunu ve Mesud Barzani ile yaptığı görüşmede de düşüncelerini yenilediğini belirten Çavuşoğlu, “Referandum konusunda düşüncemiz açıktır. Kararın bölgede huzuru getirmeyeceğini belirttik. Kürt kardeşlerimizin hakkını her zaman savunduk. Bugün Bağdat'da Kürt kardeşlerimizin verilmeyen haklarını verilmesini dile getirdik” dedi.

TÜRKİYE SINIRINI KAPATACAK MI?

Rûdaw muhabirinin, "Referandumdan dolayı Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi'yle sınırını kapatacak mı?" sorusu üzerine Çavuşoğlu, “Kürdistan Bölgesi ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin referanduma bağlı olmadığını, Sayın Barzani'yle referanduma yönelik düşüncelerimizi dostane bir şekilde ilettik” yanıtını verdi.

20170823_2_25397234_25198578_Web

KERKÜK'DEKİ 'KÜRDİSTAN' BAYRAKLARI

Kerkük'te Kürdistan bayrağının asılmasının bölgede gerginliğe yarattığını savunan Mevlüt Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Bu bölgede huzurun sağlanmasını istedik. Bizim Kürtlerle sorunumuz yok. PKK ve YPG'yle sorunumuz var. Irak ve Suriye'de de Kürt kardeşlerimizi bu gruplardan ayrı tutuyoruz. Bu sadece bizim değil, Kürdistan Bölgesi ve diğerleri için de sorundur. Burada yaşayan Türkmenler ve başka azınlıklar da var. Mesele burada sadece enerji değil. Barzani'yle Türkmenlerin bulunduğu durumu da ele aldık.”

Çavuşoğlu ayrıca şunları söyledi:

“Hem DAEŞ hem PKK sadece bizim için tehdit değil, hepimizin ortak düşmanıdır. Hem Irak devletinin de ortak düşmanıdır . Her ikisi aynı zamanda Bölgesel Kürt yönetiminin de düşmanıdır. Hatta birinci düşmanıdır. Hatta ikinci hedef biziz birinci hedef burada bölgesel yönetimdir. Özellikle PKK için bunu söylüyorum. Dolayısıyla bu terör örgütlerine karşı mücadeleyi hep birlikte sürdürmemiz lazım. Bu konuda bir irade ve kararlılık da var. Bunu da bu ziyaretimizde gördük.”

Çavuşoğlu, “Sadece Barzani'yle değil, Bağdat'la da Türkmen kardeşlerimizi konuştuk. Onların da haklı endişeleri var. Haklarını konuştuk. Sünni, Şii, Hristiyan, Arap, Kürt ve Türkmen ayırımı yapmıyoruz. Hepsinin haklarının korunmasını istiyoruz” diye konuştu.

Haber Ara