Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Çavuşoğlu: Üçlü mekanizmadaki bürokratlar Rusya'ya gitti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-11 12:28:09

Çavuşoğlu: Üçlü mekanizmadaki bürokratlar Rusya'ya gitti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV canlı yayınında Funda Görey'in sorularını yanıtladı.

Bakan Çavuşoğlu, Rusya ile girilen yeni dönem ve Fethullah Gülen'in iadesi konusunda önemli mesajlar verdi.

Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği'nde görevli iki Türk askeri ataşenin ise, feribotla İtalya'ya hareket ettiğini açıkladı.

Bakan Çavuşoğlu'na yöneltilen sorular ve alınan yanıtlar şöyle;

Rusya ziyareti ile başlamak anlamlı olur diye düşünüyorum. Ziyareti nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ziyaret son derece başarılıydı. Samimi ortamda tüm konuları konuşma imkanımız oldu. İlk adımı dün akşam attık, 3'lü mekanizmayı yürütecek arkadaşları St. Petersburg'a gönderdik. Charter seferleri de başlayacak. Uçak düşürme hadisesinden önce ilişkilerimiz iyiydi. Bu süreçte halkta batıya güven azaldı.

Nasıl bir yöntem kullanacak yeni mekanizma?

Bu diyaloğun ikili ilişkilerin daha sağlıklı yürümesine katkısı olur.

BÜROKRATLAR RUSYA'YA GİTTİ

"Rusya Türkiye ziyareti son derece başarılıydı. Tüm konualrı konuşma imkanımız oldu. Bundan sonra atılacak adımların uygulanabilmesi için oluşturulacak mekanizmaları değerlendirdik. İlk adımı dün akşam attık, üçlü mekanizmayı işletecek bürokratları St. Petersburg'a gönderdik. Rusya Türkiye'ye yönelik aldığı kısıtlamaları ortadan kaldıracak. Charter seferleri de başlayacak." 

BATI'NIN RAHATSIZLIĞI

"Avrupa'nın, Batı'nın bunlardan rahatsız olmasına gerek yok. Genel anlamda bizim anlayışımızda bir değişiklik yok. İslam dünyasıyla ilişkilerimizi üst düzeye çıkardık. Orta Asya'yla ilişkilerimizi daha da kurumsallaştırdık. Bunların hiçbiri AB'ye alternatif değil, tam tersi tamamlayıcıydı. Biz diyoruz ki AB'ye 'Siz Türkiye'yi Rusya'yla ilişkilerimizin iyi olmasından dolayı kaybetmezsiniz. Siz Türkiye'yi kaybederseniz, darbe girişimi sonrası ortaya koyduğunuz tutumla kaybedersiniz. Kendi hatalarınızdan dolayı kaybedersiniz. Şuanda halkın hissiyatı da bu yönde. Darbe girişiminde Batı'nın destek vermemesi, Türkiye'yi ziyaret etmemesi. Bu süreçte malesef AB ve birçok Batı ülkelerine olan güven azaldı Türk halkında."

SURİYE SINIRINDAKİ ÖNLEMLER

Angajman kurallarımızı NATO'yla uyumlu hale getirdik. Angajman kuralları herkes için geçerli.

IŞİD'LE MÜCADELE

DAEŞ'e karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz. Uçaklarımızla operasyonlara aktif olarak katılacağız.

"BÜYÜKELÇİLERE YÖNETİME EL KOYDULARINI SÖYLEMİŞLER"

Yunanistan'da ve Ürdün'deki askeri ataşelerden haber alınamadığı yönünde haberler var.

Darbe girişimi akşamı bazı ateşeler büyükelçilere bildirimde bulunup, artık yönetimin kendilerinde olduğunu bildirmişlerdir. Kuveyt askeri ataşesi Suudi Arabistan üzerinden kaçmak istedi. Aynı şekilde Afganistan'da kuvvetlerimiz var. Buradaki iki tuğgeneral Dubai'ye gitti bunlara geri dön çağrısında bulunuldu. Birleşik Arap Emirlikleri bunları yakaladı Türkiye'ye teslim ettiler.

"FERİBOTLA İTALYA'YA GİTMİŞLER"

Bizim diplomatlar arasında da kaçanlar oldu. Bangladeş'teki 2 tane memur New York'a kaçmış. Bunlar zaten karı-koca. Yine Kazan'daki bir memur Moskova üzerinden Japonya'ya kaçmıştı. Dün itibariyle ilk geri dön çağrısında bulunduğumuz kişiler için süre doldu. Gelmeyenler için yasal işlemleri yapacağız. İlk aşamada zaten 88 kişinin ilişiğini kesmiştik.

Yunanistan'daki iki ataşe Deniz Ataşesi Albay Halis Tunç ve Silahlı Kuvvetler Ataşesi Kurmay Albay İlhan Yaşıtlı'nın 6 Ağustos Cuma'yı Cumartesi'ye bağlayan gece özel araçlarıyla ve aileleriyle feribotla İtalya'ya doğru hareket etmişler. Halis Tunç'un kardeşi Hollanda'da yaşıyor. Hollanda'ya kaçmış olma ihtimalini değerlendiriyoruz.

GÜLEN'İN İADESİ

ABD'den beklentimiz FETO'yu Türkiye'ye iade etmesi. ABD Adalet Bakanlığı'ndan bir heyet geliyor. Daha sonra üst düzey ziyaret bekliyoruz. Daha sonra Adalet Bakanı ile birlikte ABD'ye giderek tekrar bu talebi yenileyeceğiz.

MOSKOVA'DAKİ PYD OFİSİ

Moskova'daki PYD ofisini Putin'e söyledik, ilk defa haberinin olduğunu söyledi.

"ESADLI GEÇİŞ OLMAZ"

Esad'ın gitmesi gerektiğini söyleyen ülke çok fazla. 500 bin insanı katleden rejim bir ülkeyi yönetmemeli. Esad'ın başta olduğu bir geçiş süreci olamaz. Esadlı geçiş diye bir geçiş olmaz.

Haber Ara