Dolar

32,5864

Euro

34,8474

Altın

2.417,55

Bist

9.645,02

Çavuşoğlu'ndan Suriye açıklaması

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye'deki son gelişmelerle önemli açıklamalarla bulundu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-29 10:27:09

Çavuşoğlu'ndan Suriye açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu A Haber'e açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;

"Ateşkesin sağlanması, takip edilmesi, ihlal eden bir taraf varsa hangi yaptırımlar uygulanacak bunlar üzerinde çalışıyoruz. Şu anda bir ateşkesin ülke geneline yayılması ve denetlenmesi, ikincisi de rejimle muhalefet arasında müzakerelerin Astana'da başlaması. Ama bu Cenevre'ye alternatif değildir, tamamlayıcı bir adımdır. Cenevre bildirgesi, BM'nin 2254 no'lu kararı dahili hepsini içine alan, artık siyasi çözüm için de çalışıyoruz."

REJİMİN GARANTÖRÜ RUSYA OLACAK

"Muhalefetle Rusları bir araya getirdik. Muhalefetle imzalanacak anlaşmaya biz Rusya'yla garantör oluyoruz ama rejimin garantisi kim olacak? Rusya olacak tabii ki. Rejimle de aynı anlaşmayı Rusya imzalayacak ve Rusya bunun garantörü olacak, ateşkese uyulması, ülke geneline yayılması ve siyasi çözüm için müzakerelerin tekrar başlaması."

İRAN DA ATEŞKES KONUSUNDA GARANTÖR

"Ruslarla bir anlaşma yapmak üzereyiz. İran Moskova'ya gelince şunu sorduk: Bir ortak açıklama yapıyoruz. Bu açıklamada Rusya'yla Türkiye rejim ve muhalefet konusunda garanti veriyor. İran neyi garantileyecek? Şii gruplar, Hizbullah var. İran da bu konuda garanti vererek ateşkes konusunda garantör oldu. Şu anda Ankara'daki anlaşma için Türkiye ve Rusya garantör. Rejimin imzalayacağı sadece Rusya mı yoksa İran da garantör olarak imza koyacak mı belli değil. İran Moskova'da garantör olmuştu özellikle Şii gruplar, Hizbullah ve rejim konusunda. Metin üzerinde bunu verecek mi bunu çalışıyoruz."

YABANCI SAVAŞÇILARIN AYRILMASI LAZIM

"Tahliyeler sırasında bu grupların engel çıkardığını gördük. Muhalefetin de rejimin de o değişik grupların da ateşkese uyması lazım. Yabancı savaşçıların buradan ayrılması gerekiyor."

GÖRÜŞMELER BİZİM GÖZETİMİMİZDE

"Astana'daki görüşmeler bizim gözetimimizde olacak. Müzakereyi rejimle muhalif grupların yapması lazım siyasi çözüm için. Bundan sonra Esad'ın Suriye'de birliği beraberliği sağlayamayacağına inanıyoruz. Esad'la görüşmek söz konusu değil."

Haber Ara