Dolar

32,5881

Euro

34,8384

Altın

2.496,72

Bist

9.666,99

Çavuşoğlu'ndan Rakka açıklaması: YPG, sadece kuşatma vaziyeti görecek

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rakka operasyonuyla ilgili, 'YPG sadece kuşatma vaziyeti görecek' açıklamasında bulundu...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-09 00:46:23

Çavuşoğlu'ndan Rakka açıklaması: YPG, sadece kuşatma vaziyeti görecek

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rakka operasyonu hakkında "YPG sadece kuşatma vaziyeti görecek ve içerideki operasyonda özel kuvvetler ile yerel güçler kullanılacak. ABD ile vardığımız mutabakat budur ama biz bu konularda temkinli davranıyoruz." diye belirtti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Rakka operasyonu konusunda ise Çavuşoğlu, "YPG sadece kuşatma vaziyeti görecek ve içerdeki operasyonda özel kuvvetler ile yerel güçler kullanılacak. ABD ile vardığımız mutabakat budur ama biz bu konularda temkinli davranıyoruz. Çünkü herkes sözünde duruyor mu durmuyor mu? Bunu Münbiç'te gördük." ifadelerini kullandı.

Mevlüt Çavuşoğlu, Silopi'ye askeri sevkiyatı konusunda ise şunları kaydetti:

"Telafer, Türkmenler... Biz Türkmenlerin haklarını korumak zorundayız. PKK, Telafer'e ikide bir 'gireceğim' diyor. Hazırlıklı olmazsak bir oldu bitti olursa o zaman ne yapacağız? Musul'da ne diyoruz? Haşdi Şabi girmesin? Çünkü bunlar intikam duygusuyla geliyor ve gittiği yerlerde mezhepçilikle Sünnileri katlediyorlar. Hem de boğazlarına bıçakları sokuyorlar, bıçağı çevirerek. Aynı DAEŞ. Bu intikam duygusu nedir?"

Türkiye'nin Suudi Arabistan ve Katar ile ilişkilerinden neden rahatsız olunduğunu anlamadığını söyleyen Çavuşoğlu, "Onlar bizim kardeş ülkelerimiz. Daha da iyi olacak ilişkilerimiz, çok daha iyi olacak. Her bakımdan iyi olacak. Katar'a da üs kuracağız. Niye kuracağız? O bölgenin istikrarı ve güvenliği bizim için önemli. İhtiyaç var, istiyorlar da." dedi.

Bölgedeki gelişmelerin sınır ticaretini etkilediğini dile getiren Çavuşoğlu, "Irak ve Suriye'deki sorunların kaynağı biz değiliz. Suriye'de bu olayların yaşanmaması için çok dostane uyarılar yaptık. Ancak geldiğimiz noktada 600 bin insanı öldüren kişiye de tepki göstermek her şeyden önce insani ve vicdani görevimiz. Burada taraf tutamayız, Esed'ın tarafını tutamayız. 'Herkesi kucaklayıcı kapsayıcı bir yönetim olsun' diyoruz. Esed'i destekleyenlerin de kabul edeceği bir yönetim olmasında fayda var. Onlar da dışlanmamalı. Dışlandığı zaman radikalizm başlar, terörizme gider." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Fırat Kalkanı harekatının ardından 5 binden fazla Suriyeli'nin Türkiye'den Cerablus'a döndüğünü söyledi.

Çavuşoğlu, "Esasen burada güvenli bölge oluşursa, buralarda evlerini yaparsak istihdam yaratıcı projelere destek verirsek, cami, okul gibi ihtiyaçlarını karşılayabilirsek çok sayıda dönebilir." diye konuştu.

 

Haber Ara