Dolar

32,5228

Euro

34,9758

Altın

2.433,26

Bist

9.781,37

Çavuşoğlu'ndan 'Nazi' açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Türk Dışişleri Bakanı Hamburg'a gelmesin ve Türklerle buluşmasın gerekçesi ile 4 salon iptal edildi. Benim için arkadaşlar ihtiyaç olması durumunda bir otelde oda da rezerve etmişler. Onu da iptal ettiler. Anlatmaya çalışıyoruz alınıyorlar ama Avrupa'nın ve Almanya'nın geldiği nokta bu. İnşallah buradan geri adım atarlar da hatalarını düzeltirler' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-09 16:44:07

Çavuşoğlu'ndan 'Nazi' açıklaması
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türk Dışişleri Bakanı Hamburg'a gelmesin ve Türklerle buluşmasın gerekçesi ile 4 salon iptal edildi. Benim için arkadaşlar ihtiyaç olması durumunda bir otelde oda da rezerve etmişler. Onu da iptal ettiler. Anlatmaya çalışıyoruz alınıyorlar ama Avrupa'nın ve Almanya'nın geldiği nokta bu. İnşallah buradan geri adım atarlar da hatalarını düzeltirler" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, özel bir okulda öğrencilerle bir araya geldi. Program öncesi ve sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Almanya ve Hollanda'nın tutumunu değerlendirdi. Çavuşoğlu, "Nazi döneminden bu yana Almanya'da bu tür uygulamalar hiç görülmemiştir. Benim toplantı yapacağım 4 tane yer istihbaratın ve polisin baskısıyla iptal edildi. Bir vatandaşımız iptal etmek istemedi, onunda yerini mühürlediler. Daha önce Demirtaş dahil herkes aynı salonda toplantı yaptılar. O gün ki şartlar ile bugün ki şartlar arasında bir fark yok. Bunların hepsi mazeret. Bunun bilinçli ve sistematik yapıldığını söylüyoruz. Bu tür uygulamalar o dönemi hatırlatıyor. Merkel'e sen nazisin, Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel'e sen nazisin veya Almanlar nazi diye bir tabir kullanmadık. Bu uygulamalar o dönemi hatırlatıyor. Şimdi Wilders'in uygulamaları, söylemleri nazi dönemini hatırlatıyor. Bu söylem kabul edilebilir bir söylem değildir. Wilders, adeta bir nazi gibi konuşuyor. Şuanda Avrupa'daki trend maalesef 2. Dünya Savaşı öncesi Avrupa'yı hatırlatıyor. Gelin bu sorunu ortak çözelim diyoruz. Yapılan uygulama ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız bir benzetme yaptı. Burada ne demek istediğimizi de Gabriel'e açıkladım" ifadelerini kullandı.

Hollanda'ya gideceğinin da altını çizen Çavuşoğlu, "Bu tür engellemeler bizi durduramaz. Bizim vatandaşlarımız ile yaşadıkları yerlerde buluşmamızı kimse engelleyemez. Biz bu tür ırkçı, Wilders gibi faşistlere de papuç bırakmayız. Vatandaşımız bizi nerede, ne zaman isterse gideriz vatandaşlarımız ile bir araya geliriz" diye konuştu.

Hamburg'ta 4 salonun iptal edilmesi ve kendisi için ayrılan bir otel odasının iptal edilmesine ilişkin de değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Hiçbir gerekçe yok. Baskıdan dolayı iptal edildi. Türk Dışişleri Bakanı Hamburg'a gelmesin ve Türklerle buluşmasın gerekçesi ile 4 salon iptal edildi. Benim için arkadaşlar ihtiyaç olması durumunda bir otelde oda da rezerve etmişler. Onu da iptal ettiler. Anlatmaya çalışıyoruz alınıyorlar ama Avrupa'nın ve Almanya'nın geldiği nokta bu. İnşallah buradan geri adım atarlar da hatalarını düzeltirler. Biz söylerken Avrupa karşıtlığından bunları söylemiyoruz. Ortada gerçekler var. Bu ne diplomatik teamüllere sığar, ne nezakete sığar. Bir ülkenin Dışişleri Bakanının otel odasını iptal ettirmek, iptal ettirmek için istihbarat ve polisin baskı yapması bizim ne demek istediğimizin göstergesidir. Gabriel ile baş başa yaptığımız 1,5 saatlik görüşmede bunları kendisine söyledim. Bunun sadece tesadüf veya bunun sadece yerel yöneticiler tarafından yapıldığını söyleyemezsiniz. Biz biliyoruz ki sizin polisiniz, sizin istihbaratınız yani devletin birimleri yaptı diye söyledik.

Çavuşoğlu, "Şuan da ise Türklere yönelik baskıyı gayet organize ve sistematik bir şekilde yapan devlet kurumları. Bizzat planlı bir şekilde devlet kurumları yapıyor. Bundan duyduğumuz rahatsızlığı ve daha da önemlisi Türk toplumunun bundan duyduğu ciddi rahatsızlığı da biz görüşmelerde dile getirdik. Gerçekten öyle bir noktadayız ki, bunların yaptığı politikalar yüzünden dost Almanya'dan bunları beklemeyiz dediğim de orada bulunan Türkler bunlara dost demeyin diyor. Türkleri bu noktaya kim getirdi. Bizim hiçbir açıklamamızda Almanya karşıtlığı yoktur. Nefret söylemi içinde biz hiç bulunmadık. Türkler, Almanya'da ve Avrupa'da entegre olsun istiyoruz. Kimliğini, özünü kaybetmeden, asimile olmadan entegre olsun. Burada yaşayan Türkler bu çizgiye geldiyse bunun sorumlusu ben değilim. Bunun sorumlusu baskıcı yönetimler ve maalesef bu son zamanlarda İslam karşıtlığı ile birleşerek Türklere yönelik, camilere saldırı arttı. İbadet yerleri evlere, cemiyetlere yönelik ve Müslümanlara yönelik saldırı sayısında Almanya ve Avrupa'da çok ciddi bir artış var. Bunun da sorumlusu ben değilim. Eleştirdiğimiz zamanda çok hassas hale geliyorlar" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Haber Ara