Dolar

32,5246

Euro

34,9712

Altın

2.437,51

Bist

9.716,77

Çavuşoğlu'ndan Kıbrıs görüşmelerinde yaşanan 'temsil krizine' ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cenevre'de gerçekleştirilen Kıbrıs müzakerelerinde yaşanan temsil krizi ile ilgili açıklama yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-14 18:03:58

Çavuşoğlu'ndan Kıbrıs görüşmelerinde yaşanan 'temsil krizine' ilişkin açıklama

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA


Ankara'da konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs Zirvesi'nde neden Başbakanlar düzeyinde temsiliyet olmadığını açıkladı.

Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi:,

Sayın Başbakanımız 12'sindeki toplantılara gelmek için hazırdı. Diğer ülkeler de bu düzeyde katılsa katılacaktı. Ama özellikle Yunanistan'ın bu konuda bir çekincesi oldu ve dolayısıyla Başbakanımızın da oraya katılması uygun değildi. İstemediğinden değil. Bu ucu açık bir süreç olmamalı.

TEMSİL KRİZİ

29 Aralık'ta A Haber canlı yayınında konuşan Çavuşoğlu, "12 Ocak'ta Cenevre'de buluşulacak. Cumhurbaşkanımız katılacak. İngiltere ve Yunanistan'ın da en üst düzey seviyede katılması beklenir" demişti.

Fakat Cumhurbaşkanı katılmadığı gibi, Başbakan düzeyinde bir katılım bile gerçekleşmedi.

Türkiye'yi görüşmeler boyunca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, temsil etti.

12 Ocak'ta konuşan AB Bakanı Ömer Çelik, "Önce Dışişleri bakanları düzeyinde bu görüşmeler ele alınacak, belli bir aşamaya ulaşılabiliyorsa Türkiye oraya Yunanistan ve İngiltere'nin Başbakanının gelmesi halinde Sayın Başbakanımız düzeyinde katılacaktır. Orada Sayın Başbakanımız tarafından temsil edilecektir. Şu aşamada başbakanlar düzeyinde ele alınabilecek bir olgunluğa gelmiş midir, gelmemiş midir? Mesele buna bakılıyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, dün (13 Ocak) Çipras'ın Cenevre'deki Kıbrıs konferansına katılmak için garantilerin kalkması şartını ortaya koyduğunu, bu sebeple katılım düzeyinin düştüğünü söyledi.

TÜRK TARAFININ ŞARTLARI

Çipras'ın söz ettiği Türk tarafının şartları şu şekilde:

- Garantörlük kalacak: Bölgemizin içinde bulunduğu ortam da dikkate alındığında, 43 yıldır adadaki güvenlik ve istikrarın temel dayanağı olan ‘Güvenlik ve Garanti' düzenlemesinin devam etmesi bir gerekliliktir.

- Anlaşma AB hukuku olacak: Varılacak kapsamlı çözümün temel unsurlarının AB birincil hukuku haline getirilmesi, çözüm anlaşmasının hukuki güvenilirliği ve kesinliği açısından vazgeçilmezdir. (AB ülkeleri parlamentolarında onaylanıp değişmez AB hukuku olarak kabul edilmesi.)

- Türklere AB vatandaşı hakkı: Çözümün AB boyutuna ilişkin bir diğer önceliğimiz, ülkemizin AB üyeliğine kadar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, adada dört özgürlükten AB vatandaşlarıyla eşit şekilde faydalanmasıdır. (AB vatandaşlarının 4 özgürlüğü: Serbest dolaşım, yerleşim, işyeri kurma ve mülk edinme.)

ASKER MESELESİ

Rum tarafı ve Yunanistan Türkiye'nin adadaki askerlerini çekmesini istiyor. Fakat Türkiye bunu kabul etmiyor.

Dün cuma namazı çıkışında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Asker kalacak" dedi.

Haber Ara