Dolar

32,5564

Euro

34,8930

Altın

2.431,51

Bist

9.645,02

Çavuşoğlu'ndan ateşkes açıklaması

Bakan, YPG'nin Astana'da olmaması gerektiğini belirterek imzalanan mutabakat metinleri ile ilgili bilgi verdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-30 17:03:52

Çavuşoğlu'ndan ateşkes açıklaması

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Suriye'deki ateşkes ile ilgili açıklama yaptı.

İşte Çavuşoğlu'nun açıklamaları:

"Ateşkesin Suriye geneline yayılması için dün mutabakata varıldı. Biz bu mutabakatın garantörüyüz.

2 BELGE BİZDE BİR BELGE RUSYA'DA

Suriye'deki muhalif grupların imzaladığı 2 belgenin garantörü Türkiye ve Rusya. Rejimin imzaladığı belgenin garantörü ise Rusya.

İRAN REJİM ÜZERİNDEKİ NÜFUZUNU KULLANMALI

İran'ın da Moskova'da söz verdiği ve ortak metne katıldığı gibi özellikle Hizbullah, Şii gruplar ve rejim üzerinde nüfuzunu olumlu yönde kullanması gerekiyor.

Bundan sonraki süreçte ateşkesin kalıcı olması kadar bunun tamamlayıcı adımı olan siyasi sürecin de başarılı olması gerekiyor. Rejimin heyetiyle muhalif grupların heyetlerini Astana'da bir araya getirmek için Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Putin telefonda prensip olarak anlaşmıştı. Biz de Lavrov ile bunun koordinasyonunu yapıyoruz, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Putin'in bizlere olan talimatlarıyla. Bununla ilgili de mutabakat imzalandı fakat mutabakatın imzalanması yetmez, hayata geçirmemiz gerekiyor.

"AMACIMIZ ROL ÇALMAK DEĞİL"

Bizim amacımız burada rol çalmak değil. Bugüne kadarki anlaşmalar başarısız olduğu için biz kendi inisiyatifimizi ön plana çıkararak, inisiyatif kullanarak adımlar attık. Suriye'nin geleceği için herkesin katkı sağlaması lazım ama sadece aile fotoğrafında olmak için, yer almak için buralara katılmak, bana göre gereksiz. Herkesin somut katkılar sağlaması gerekiyor. Somut katkı sağlayacak herkesi işin içine dahil etmek istiyoruz."

"YPG OLMAMALI"

Çavuşoğlu Astana'da yapılacak görüşmelerde YPG'nin de olmaması gerektiğini söyledi.

Haber Ara