Dolar

32,5313

Euro

34,9672

Altın

2.431,12

Bist

9.720,68

Çavuşoğlu: Musul operasyonu yerel güçler tarafından yapılmalı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cerablus operasyonunun başarılı olmasının Musul'daki yerel güçlerin cesaretini arttırdığını belirterek, Musul operasyonunun, Musul'daki yerel güçler tarafından hayata geçirilmesini istediklerini kaydetti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-07 13:32:10

Çavuşoğlu: Musul operasyonu yerel güçler tarafından yapılmalı

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Musul'a gerçekleştirilmesi planlanan operasyona ilişkin bir soru sorması üzerine şu açıklamayı yaptı:

"Yerel sahiplenme çok önemli. Biz aynı şeyin Musul'da da olmasını istiyoruz. Esasen Cerablus ve o bölgedeki başarılar, Musul'daki yerel güçlerin de cesaretini arttırmıştır, kendilerine olan güveni de geri getirmiştir. Biz Musul operasyonunun da, Musul'daki yerel güçler tarafından hayata geçirilmesini isteriz. Bu en gerçekçi yaklaşımdır. Mezhepçilik anlayışıyla, dışarıdan Şii milislerin operasyona dahil edilmesi, daha sonra onların burada kalması Musul'a barışı ve huzuru getirmez. Tam tersi uzun vadede o bölgenin sorunları artarak devam eder. Musul halkı, oradaki Sünni halk için birbirinden tehlikeli olan Şii milislerle DAEŞ arasında seçim yapmak zorunda bırakılmamalı. Bizim Başika kampında eğitip donattığımız yerel güçler esasen Musul'un kendi insanları. İçinde Araplar, Kürtler, Türkler, Yezidiler var. Bu yerel güçlerin de DAEŞ'e karşı operasyona katılması, operasyonun başarısı için önemli. Burada özellikle müttefik ülkelerin gerek peşmerge olsun, gerek Irak güçleri olsun eğit-donat programını sürdürdüğünü biliyoruz. Dolayısıyla koalisyon içindeki ülkelerin buradaki kuvvetleri de bizim Cerablus'da yaptığımız gibi buradaki yerel güçlere destek verebilir, onları kuvvetlendirebilir. Sonuçta DAEŞ'i de Musul'dan temizleyebiliriz. Biz bugüne kadar DAEŞ'e karşı her türlü mücadelenin içinde aktif katılım sağladık, Musul'da DAEŞ'e karşı mücadelede her türlü desteği vermeye hazırız."

ERDOĞAN "PEŞMERGE ve ARAP UNSURLAR" DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Musul'u kurtarmak için Peşmerge ve Araplarla işbirliği yapmaya hazır olması gerektiğini söylemişti. Dubai merkezli Rotana TV'ye konuşan Erdoğan “Musul Musulluların, Telafer Telaferlilerindir. Hiç kimsenin buralara gelip girmeye hakkı yok. Musul'un kurtarılmasından sonra burada sadece Sünni Araplar, Türkmenler ve Sünni Kürtler kalmalıdır” demişti.

SONRASINDA NELER YAŞANDI?

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Cemal, Erdoğan'a "Türkiye gerçekten terörle mücadele etmek istiyorsa, IŞİD ile mücadelede Bağdat yönetimine destek vermelidir. Irak'ın içişlerinden ve özellikle Musul'dan elinizi çekin" karşılığını vermişti.

Ardından Irak Meclis'i "Türk askeri topraklarımızdan çıkarılacaktır" kararı almış, Türkiye DIşişleri Bakanlığı ilgili kararı kınamış ve Irak'ın Ankara Büyükelçisi'ni Bakanlığa çağırmıştı. Ardından TBMM "Sınır Ötesi Harekat" tezkeresini onaylamış, ABD'li Yarbay'ın "Türk askeri illegaldir" açıklaması sonrası İbadi yönetimi BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplamıştı.

Binali Yıldırım ise dün yaptığı açıklamada "Türk varlığı orada kalmaya devam edecektir" demişti.

Irak'ın İran destkeli Şii milis gücü Haşdi Şabi ise bugün yaptığı bir açıklama ile Türk ordusuyla da savaşabileceklerini belirtmişti.

Haber Ara