Dolar

32,5841

Euro

34,8396

Altın

2.494,91

Bist

9.663,75

Çavuşoğlu: Göçmen anlaşması bozulur

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik görüşmeleri ve vize serbestisi konusunda: 'Vize serbestisi gelmezse göçmen anlaşması bozulur' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-04 19:01:49

Çavuşoğlu: Göçmen anlaşması bozulur

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik görüşmeleri ve vize serbestisi konusunda sorunun daha çok AB'den kaynaklandığını savunarak, "Avrupa'nın sorunu, yüksekten bakan ukala tavrıdır. İstediğini eleştiriyor ama kendisini kimsenin eleştirmesine izin vermiyor" dedi. Çavuşoğlu, AB vize serbestisini vermezse, anlaşma gereği Suriyeli göçmenlerin geri kabulünü de durduracaklarını ifade etti. Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin her alanda IŞİD'le mücadele ettiğini ve 3 bin yabancı savaşçıyı yakalayarak sınır dışı ettiğini açıkladı. Çavuşoğlu, Rusya ve İsrail ile ilişkilerini normalleştireceklerini dile getirdi.

"3 bin kişiyi iade ettik"

Çavuşoğlu, Fransız Le Monde gazetesine verdiği söyleşide, Rusya ile barış çabalarından IŞİD ile mücadeleye, İstanbul Atatürk Havalimanı saldırısından AB ile ilişkilere kadar pek çok konudaki soruları yanıtladı. İstanbul saldırısının ardından Türkiye'nin IŞİD ile her alanda mücadele ettiğini, bu güne kadar 50 bin kişinin Türkiye'ye girmesini yasakladıklarını, 1000'i Türkiye topraklarında olmak üzere bu listeye dahil 3 bin kişiyi de yakalayarak iade ettiklerini açıkladı.

ABD ve Avrupa'ya tepki  

Le Monde'un "Ama PKK ve IŞİD ile aynı anda savaşmak doğru bir strateji mi? PKK Suriye'de IŞİD ile savaşıyor" sorusu üzerine Bakan Çavuşoğlu, "Eğer iki terör örgütü birden size saldırıyorsa, ikisi arasında bir öncelik sıralaması yapamazsınız, ikisiyle birden mücadele etmek dışında bir şansınız yok. Ayrıca sizin PKK'nın Suriye'de IŞİD ile savaştığını söylemenize memnun oldum. Zira biz bunu Avrupalı ve Amerikalı müttefiklerimize anlatamıyoruz. PKK ile PYD'nin ayrı şeyler olduğuna bizi ikna etmeye çalışıyorlar. PKK, IŞİD ile mücadele ediyor diye Türkiye'deki eylemlerine göz yummak mı gerekir? Bu ciddi değil" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Amerika'nın Suriye'de askeri olarak desteklemesini ise "Bir terör örgütüne karşı bir başka terör örgütünü kullanmak çok vahim bir hata. PKK ve YPG'nin Suriye'deki hedefi istikrar ya da Suriye'nin toprak bütünlüğü değil. Tam tersine kendi varlıklarını oluşturmak. Bu çok tehlikeli" dedi.

Rusya'dan özür konusunda da, önemli olanın ilişkilerin nasıl güçlendirileceğinin yollarını bulmak olduğunu, Rusya'nın kendilerine yaptırımları kaldıracaklarını ilettiklerini söyledi.

"Suriye'de diplomatik yol tek seçenek"

Rusya ile Esad'ın gitmesi konusundaki görüş ayrılığına ilişkin soruya, "Biz hala Esad'ın 500 bin Suriyeli'yi öldürmek için kimyasal gaz ve varil bombası kullandığını ve Suriye halkı ve muhalefetin Esad'ın kalmasını kabul edemeyeceğini düşünüyoruz" yanıtını verdi. Türkiye'nin muhaliflere her zaman Cenevre'deki görüşmelere katılması çağrısı yaptıklarını da kaydeden Çavuşoğlu, "Ancak bu koşullarda ne işe yarayacağını açıkçası göremiyoruz" dedi. Çavuşoğlu, Suudi Arabistan'ın "B planı" olarak özetlediği "ılımlı muhaliflere silah yardımını artırma" çözümü konusunda da, "En iyi çözüm politik çözüm olacaktır" dedi.

Çavuşoğlu, Suriyeli göçmenlerin ağırlanması için sınırın Suriye tarafında Manbic bölgesinde ve Kuzey'de bir "tampon bölge" oluşturulması gerektiği görüşünü yeniden gündeme getirdi. Bakan Çavuşoğlu İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda da, Gazze bölgesine uygulanan ambargonun kaldırılması konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

"Vize serbestisi gelmezse göçmen anlaşması bozulur"

Türkiye'nin Brexit referandumundan sonra AB üyesi olmayı hala isteyip istemediği yolundaki bir soruya da Çavuşoğlu, "Avrupa daha demokratik daha istikrarlı ve daha gelişmiş bir kıta olduğu için, bütün sorunlara rağmen, hala AB'ye girmek istiyoruz. Biz tam üye olmak istiyoruz. Biz Avrupa için bir yük olmayız. Avrupa'nın sorunu tepeden bakan ukalalığıdır. Kimi isterse eleştiriyor ama kimsenin kendini eleştirmesini istemiyor. Biz AB'den net bir yanıt istiyoruz. AB Türkiye'yi istiyor mu? Evet ya da hayır ! 10 yılda 16 başlık açtık. Hırvatistan bizimle aynı anda müzakerelere başladı, şimdi tam üye. Karadağ 3 yılda bizden daha iyi yol aldı. Biz de bize onurlu davranılmasını istiyoruz" yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB ile 18 Mart'ta imzaladığı Göçmen geri kabul anlaşmasının "bir başarı olup olmadığı?" sorusuna da, "Elbette başarıdır. Yunanistan'ın geri gönderdiği 500 göçmeni geri kabul ettik. Ve buna karşılık 800 kadar Suriyeli göçmen Avrupa'ya yerleşti. Yasa dışı geçişler gecede 7 binden, bugün yalnızca 45'e geriledi" karşılığını verdi. Çavuşoğlu, anlaşma çerçevesinde Türkiye'den istenen 72 kriterden 67'sinin tamamladığını, terörle mücadele konusunda istenilen düzenlemeleri ise yerine getiremeyeceklerini tekrarladı. Dışişleri Bakanı, "Bu bir tehdit değil. Ama AB vize serbestisi sözünü tutmazsa, Türkiye de göçmenlerin geri kabulüne son verir. Her şey açık olmalı. Biz yasalarımızı değiştirmeyeceğiz" diye konuştu.

Haber Ara