Dolar

32,5149

Euro

34,9470

Altın

2.430,13

Bist

9.804,18

Çavuşoğlu-Gabriel ortak basın toplantısı

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel: - '(Almanya'ya iltica talebinde bulunan FETÖ mensuplarının Türkiye'ye iadesi) Bu konuda bir araya gelemedik, bir ortak çözüm bulamadık'- 'Alman birliklerinin (İncirlik'ten) başka bir yere kaydırılması (durumu ortaya çıkarsa) ilişkilerimizin kötüye gitmesi anlamına gelmez'- '(Almanya'da PKK mensuplarına yönelik 4 bin 500 soruşturma) Hüküm giyen çok sayıda

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-05 15:06:15

Çavuşoğlu-Gabriel ortak basın toplantısı
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ülkesine iltica talebinde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının Türkiye'ye iadesi konusunda bir çözüm bulamadıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Gabriel, iki ülke ilişkilerinin sıkıntılı bir dönemden geçtiğine işaret etti.

Türkiye'nin FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Almanya'nın yeterince hızlı tepki vermediğini belirttiğini hatırlatan Gabriel, darbe girişiminin başarısız olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gabriel, "Darbe girişimlerine tahammül edilemeyeceğini ifade etmek isterim." şeklinde konuşarak, hem Alman hükümetinin hem de halkının darbe girişimine karşı çıktığını ve Türkiye'nin yanında yer aldığının altını çizdi.

İki ülkenin NATO müttefiki olduğu ve teröre karşı birlikte mücadele ettiğini ifade eden Gabriel, teröre en fazla kaybı Türkiye'nin verdiğini vurguladı.

İki ülkenin ticari ilişkilerinin iyi durumda olduğunu belirten Gabriel, Almanya'nın Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi konusunda iradesi bulunduğunu aktardı.

Konuk bakan, mevkidaşı ile kültürel ilişkileri de öğrenci değişimleri ve kardeş şehir gibi projelerle geliştirebileceklerini ele aldıklarını anlattı.

Gabriel, vize serbestisi konusunda da AB düzeyinde bir gelişme olmadığı sürece bilim insanları ve iş adamları için düzenlemeleri karşılıklı olarak kolaylaştırabileceklerini kaydetti.

- PKK'nın Almanya'daki faaliyetleri

PKK'nın sadece Türkiye'de değil, Almanya'da da haraç toplama, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı gibi sebeplerle tehlikeli bir örgüt olduğu için yasaklandığını hatırlatan Gabriel, bu nedenle Türkiye'nin Almanya'ya PKK ile ilgili yönelttiği soruları anlayabildiğini söyledi. Gabriel, "Almanya'da PKK'ya imkan tanımamak adına, faaliyetlerini sürdürmemesi için bunlar değerlendirilecek." dedi.

Almanya'da PKK mensuplarına yönelik 4 bin 500 soruşturma ve Türkiye'nin bu konudaki taleplerine değinen Gabriel, Türkiye'nin bu konudaki tekrar inceleme talebini değerlendireceklerini aktardı. Gabriel, "Bu konuda hüküm giyen çok sayıda şahıs olmuştur. Geri döndüklerinde ülkelerinde alacakları ceza Almanya'da aldıklarından daha yüksek ise hükümlü olarak cezalarını Almanya'da çekmeleri gerekiyor. Dolayısıyla o zaman da onları iade edemeyiz." ifadelerini kullandı.

- Almanya'ya iltica talebinde bulunan FETÖ mensupları

Gabriel, "Darbe girişimine katılmış olanlar veya böyle bir şüphe bulunanlar ile ilgili olarak çok net delillere bağlıyız. Aksi takdirde mahkeme önüne çıkaramayız." şeklinde konuştu.

Almanya'ya iltica talebinde bulunan FETÖ mensupları ile ilgili, bu konuda bağımsız bir kurumun ve mahkemelerin karar verdiğini belirten Gabriel, FETÖ konusunda her ipucu ve bilgiyi takip edeceklerinin aktararak, bu konuda Türkiye'den delillere ihtiyaç olduğunu söyledi. Gabriel, bunun Türkiye karşıtı bir tutum olarak algılanmaması gerektiğini belirtti.

Gabriel, "(Almanya'ya iltica talebinde bulunan FETÖ mensuplarının Türkiye'ye iadesi) Bu konuda bir araya gelemedik, bir ortak çözüm bulamadık." diye konuştu.

- İncirlik askeri üssü

Konya'daki NATO üssü ziyaretinin gündemde olduğunu aktaran Gabriel, bunu olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

Almanya'nın İncirlik'teki askeri üssü ziyaret talebi konusunu sürekli gündeme getirip buradan bir çatışma çıkarmaya çalışmadığını ifade eden Gabriel, ziyaretin mümkün olmamasından ötürü duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Gabriel, "Alman ordusu dediğimiz zaman bir parlamento ordusundan bahsediyoruz. Bu nedenle de parlamenterlerin aslında her zaman ziyaret edebilmesi gerekiyor. Şuna çok önem veriyoruz ki bu kararın Türkiye ile Almanya arasındaki ilkesel ilişkilerle bir ilgisi yok. Yani bu konuda ordunun, birliklerin başka bir yere kaydırılması ilişkilerimizin kötüye gitmesi anlamına gelmez." dedi.

Açıklamalarının Alman birliklerinin İncirlik'ten ayrılması anlamına gelip gelmediğinin sorulması üzerine Gabriel, bu konuda net bir plan veya sonuç olmadığını, duruma göre tekrar Türkiye ile görüşülerek durumun neticelendirileceğini belirtti. Gabriel, bu konuyu Türkiye ile barışçıl, dostane bir şekilde ve herhangi bir çatışma olmadan halletmek istediklerini vurguladı.

- Türkiye'de tutuklu bulunan Die Welt'in muhabiri Deniz Yücel

Türkiye'de tutuklu bulunan Die Welt'in muhabiri Deniz Yücel ile ilgili de Gabriel, Bakan Çavuşoğlu'na bir takım önerilerde bulunduğunu ve mevkidaşının bu önerileri ilgili makamlara ileteceğini söylediğini aktardı.

Sigmar Gabriel, iki ülkenin ortak menfaatleri bulunduğuna işaret ederek, ilişkilerin daha iyi olduğu dönemlere tekrar dönülmesi temennisini dile getirdi.

Haber Ara