Dolar

32,5960

Euro

34,7835

Altın

2.496,23

Bist

9.449,99

Çavuşoğlu-Gabriel ortak basın toplantısı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu (2) :- '(Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz) Her şartta diyaloğun devam etmesi lazım ki var olan sorunlar barışçıl yoldan aşılsın. Mevcut tablodan üzüntü duyduk. Durumun normalleşmesi için de elimizden gelen her türlü desteği veririz'- 'Dostumuz Almanya'nın, düşmanlarımızın sığınma merkezi olmaması gerekiyor'- 'PKK bizim düşmanımız, PKK hepimize tehdit. Y

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-05 14:33:11

Çavuşoğlu-Gabriel ortak basın toplantısı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krize ilişkin, "Her şartta diyaloğun devam etmesi lazım ki var olan sorunlar barışçıl yoldan aşılsın. Mevcut tablodan üzüntü duyduk. Durumun normalleşmesi için de elimizden gelen her türlü desteği veririz." dedi.

Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İki ülkenin Avrupa için çok önemli iki ortak ve müttefik olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "İlişkilerimizin her alanda daha iyi olması için Sigmar Gabriel ile çaba sarf ediyoruz. O nedenle bugünkü ziyaret çok önemli. Şunu da kabul etmemiz lazım ki ikili ilişkilerimizi hatta bölgesel iş birliğimizi olumsuz etkileyen atmosfer şu anda mevcut maalesef. Bu atmosferi değiştirebilmek için, ikili ilişkilerimize yeniden bir enerji kazandırmak için hangi adımları birlikte atabiliriz, hangi çalışmaları yapabiliriz bunları değerlendirme fırsatı bulduk." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Malta'da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'ndan sonra yaptıkları görüşmede de ilişkileri daha iyiye götürmek için atılacak adımları ele aldıklarını belirterek "Almanya bize karşı olumlu bir adım atarsa biz her zaman iki adım atarız. Ama bazı mevcut durumları da göz ardı edemeyiz." ifadesini kullandı.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde, Türkiye tarafından durumun nasıl görüldüğünü ve yaşanan sorunların özetlendiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Bunlardan bir tanesi, genel anlamda, Almanya'daki Türkiye karşıtlığı. Bu Türkiye karşıtlığı ırkçılığa, yabancı düşmanlığına da yol açıyor ve aşırı partilere de hizmet ediyor. Nitekim son zamanlarda camilere ve orada yaşayan vatandaşlarımıza yönelik saldırı sayılarında ciddi artış var. Dostum Sigmar da bu artışı kabul ediyor. Bu, esasen Almanya'nın da bir sorunu, genel anlamda Avrupa'nın da bir sorunu." dedi.

İki ülke arasında ikili ticaret, yatırımlar gibi pozitif gündemlerin de olduğunu belirten Çavuşoğlu, mevkidaşıyla yapılan görüşmelerde negatif atmosferin dağıtılması için ilgili tüm konuları ele aldıklarını vurguladı.

- "Her şartta diyaloğun devam etmesi lazım"

Bakan Çavuşoğlu, Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki krize ilişkin bir soruya, "Hepimizi üzen bir gelişme. Oysa biz bölgenin istikrarını, Körfez bölgesinin istikrarını, birliğini, beraberliğini kendi birliğimiz beraberliğimiz olarak görüyoruz, Türkiye olarak bunun için de katkı sağlıyoruz." yanıtını verdi.

Bölgenin terör, radikalizm, mezhepçilik, İslamofobi gibi birçok sorunla karşı karşıya bulunduğunu, bunlarla mücadelede ortak çalışma ve dayanışmanın önemli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Elbette sorunlar yaşayabilir ülkeler kendi arasında, görüş ayrılıkları olabilir. Ama her şartta diyaloğun devam etmesi lazım, temasın devam etmesi lazım ki var olan sorunlar barışçıl yoldan aşılsın. Şu andaki mevcut tablodan biz üzüntü duyduk ve bu durumun normalleşmesi için elbette elimizden gelen her türlü desteği veririz." diye konuştu.

- "PKK hepimiz için tehdit"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bir soru üzerine, Türkiye'de tutuklu bulunan Die Welt'in muhabiri Deniz Yücel ile ilgili suçlamaların gazetecilikle değil terörle ilgili olduğunu söyledi. Nasıl Almanya'da bağımsız yargı varsa Türkiye'de de bağımsız yargının soruşturma sürdürdüğünü dile getiren Çavuşoğlu, kendilerinin de Dışişleri Bakanlığı olarak ellerinden gelen desteği verdiklerini ifade etti.

Son zamanlarda Avrupa'da gizli servislerin, Türkiye'de gazetecileri ajan olarak kullanmaya başladığını anlatan Çavuşoğlu, bu gazeteciler yakalandığında ise "Nasıl tutuklarsınız?" dendiğini belirtti. Çavuşoğlu, Deniz Yücel konusunu değerlendirdiklerini, Alman Dışişleri Bakanının bazı talepleri olduğunu, kendisinin de bu talepleri memnuniyetle muhataplarına ileteceğini kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, terör örgütü PKK'nın Almanya'daki faaliyetleri konusunda Türkiye'nin taleplerinin sorulması üzerine, örgüt üyelerinin Almanya'daki Türk vatandaşlarından zorla para topladığını ve illegal faaliyetlerde bulunduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Ne kadar illegal suç varsa hepsinin içinde PKK var. Bunlara karşı tedbir alınması lazım. PKK bizim düşmanımız, PKK hepimize tehdit. Yarın bakın Almanya bunları önlemek için tedbirlere başlasın, Almanya'yı da karıştıracaklar. Bunu temenni etmeyiz ama böyle bir terör örgütüdür." diye konuştu.

Almanya'da PKK mensuplarına yönelik 4 bin 500 soruşturmanın uzun süredir devam ettiğini, sadece üç beş davadan karar çıktığını hatırlatan Çavuşoğlu, bu soruşturmalardan karar çıkmasını beklediklerinin altını çizdi.

- "Almanya düşmanlarımızın sığınma merkezi olmamalı"

Almanya'daki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının varlığına da değinen Çavuşoğlu, Almanya'nın FETÖ üyeleri için bir sığınma merkezi olmaması ve darbeye karışan kişilerin Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini ifade etti.

Çavuşoğlu, "Aramızda anlaşma var ve bu tür durumlarda iadeler mümkün. Başka ülkelerle Almanya'nın da var, bizim de var bu tür iş birliğimiz. Benim bakanlığımda çalışan diplomat, asker, savcılar, hakimler oraya sığınıyor. Dostumuz Almanya'nın düşmanlarımızın sığınma merkezi olmaması gerekiyor. Almanya'nın bu konularda daha ciddi adımlar atmasını bir dost ve müttefik olarak beklemek en doğal hakkımızdır." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Alman milletvekillerinin İncirlik talebine ilişkin herhangi bir isim listesi verilip verilmediğinin sorulması üzerine, herhangi bir liste verilmediğini söyledi. Çavuşoğlu, şu anda İncirlik'i ziyaret için şartların uygun olmadığını, gelecek süreçte şartların normalleşmesi halinde ortak bazı adımların atılabileceğini kaydetti.

(Bitti)


Haber Ara