Dolar

32,3202

Euro

35,1203

Altın

2.302,42

Bist

9.055,22

Çavuşoğlu: AB ülkeleri teröristler için bir cinnet bahçesi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'AB ülkeleri teröristler için bir cinnet bahçesi' yorumunda bulundu...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-04 23:29:11

Çavuşoğlu: AB ülkeleri teröristler için bir cinnet bahçesi

Anadolu Ajansı'nın aktardığı habere göre; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugün, 'PKK'ya silah bırakın' diyen oldu mu Avrupa Birliği'nden, ABD'den veya başka ülkeden? Sadece 'üzüntü duyuyoruz', sadece 'taziye iletiyoruz.' Bu kadar güçlü bir ülkesin o zaman PKK'ya 'bırak silahı' de. Niye demiyorsun?" dedi.

Çavuşoğlu, EGE TV'de katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Terör soruşturması kapsamında bazı HDP milletvekillerinin gözaltına alınmaları ve tutuklanmalarına ilişkin Çavuşoğlu, seçilmiş insanların da bir ülkenin anayasasına ve kanunlarına uymak zorunda olduğunu belirtti.

Hukukun üstünlüğüne inanılıyorsa mahkemelerin çağrılarına da uyulması gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, bu konuda AK Parti dahil birçok partinin genel başkanları ve milletvekillerinin mahkemelere gittiğini ifade etti.

Çavuşoğlu, "Ama 'ben Türk mahkemesini tanımıyorum, Türk hukukunu ve kanunlarını tanımıyorum, Mecliste çıkmasında ben de vardım, oy kullandım ama tanımıyorum' derseniz o zaman olmaz. Dünyanın her yerinde böyledir. Mahkemeler çağırınca ister başkan olsun isterseniz milletvekili olursunuz veya bakan olsun gitmek durumundasınız. Hukukun üstünlüğünün anlamını budur." diye konuştu.

"Kata Piri kime inandı FETÖ'ye"

Yapıcı açıklamalar veya ne olup bittiğini öğrenmeye çalışan kişilerle diyalog kurulduğunu anlatan Çavuşoğlu, "Piri ile bu sene geldi görüşmek istemedim, sonra son anda kabul ettim. Benden özür diledi. 'İki saat bana zaman ayırdınız ama ben size inanmamıştım' dedi. Kata Piri kime inandı. PKK'lılara. Kime inandı FETÖ'ye. Dolayısıyla Piri ister o çağrıda bulunsun ister bu çağrıda. Keşke Piri, PKK'ya da 'silahı bırakın teröristsiniz, terörü bırakın' diyebilse. Bu cesareti bulabilseler. Ama maalesef bu cesareti göstermedikleri gibi destek veriyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'den bu konuyla ilgili yapılan açıklamaya da değinen Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin ABD'nin bir eyaleti olmadığına dikkati çekti.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"O nedenle, neler olup bittiğiyle ilgili görüş söyleyebilirsiniz ama ABD bizim ortağımız, müttefikimiz ama biz onların bir eyaleti değiliz. O yüzden biz de onların zencileri acımasızca öldürmesinden rahatsızlık duyuyoruz mesela. Polisin böyle zevkle öldürmesinden de rahatsızız. Ama biz bunları yüzlerine söylüyoruz. Böyle Türkiye'nin üstünde bir güç gibi bunu söylemelerini de doğru bulmuyoruz. Onlar kendi sorunlarına baksınlar. Türkiye'deki idam cezasıyla ilgili yorum yapacaklarına ABD'deki idam cezasına baksınlar mesela. Güçleri yetiyorsa PKK'ya silah bıraktırabilsinler. Madem bu kadar güçlü. Onların, YPG'ye verdiği silahları PKK'nın elinde yakalıyoruz. Bugün, PKK'ya 'silah bırakın' diyen oldu mu Avrupa Birliği'nden, ABD'den veya başka ülkeden? Sadece 'üzüntü duyuyoruz, sadece 'taziye iletiyoruz'. Bu kadar güçlü bir ülkesin o zaman PKK'ya 'bırak silahı' de. Niye demiyorsun? Belki sözünü tutar veya tutmaz ama de. En azından bir çağrıda bulun. Samimi olmasan bile bir çağrıda bulun da bi görelim."

"Biz terörün hiç bir türüne müsaade etmiyoruz"

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'ın açıklamaları ve Türkiye'ye gelmek istediği ancak olumlu bir cevap alamadığı yönündeki değerlendirmesine yönelik ise Çavuşoğlu, bu konuda bazı tarihler önerdiklerini söyledi.

Steinmeier ile 10 gündür görüşmeye çalıştığını dile getiren Çavuşoğlu, "O arıyor, ben toplantıdayım, ben arıyorum o toplantıda. Ama bu kasıtlı bir şey değil." diye konuştu.

Çavuşoğlu, kapılarının her zaman Steinmeier'a açık olduğunu anlattı.

Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"AB ülkeleri maalesef teröristler için bir cennet bahçesi. Hatta bizim iade ettiğimiz yabancı terörist savaşçıları bile serbest bırakıyorlardı. Siz, 'terörist' diye ilan ettiğiniz kişilerin bile faaliyetine kendi ülkelerinizde izin veriyorsunuz. DEAŞ'e verebiliyor musunuz? Yok. Biz DEAŞ'e izin veriyor muyuz? Hayır. Biz terörün hiç bir türüne müsaade etmiyoruz. Bu çifte standart, iki yüzlülük var. Bu HDP'lilere, 'teröristlerle aranıza mesafe koyun' diyebildiniz mi bugüne kadar? Terör örgütünün uzantısı olduğu için onlara da en güçlü desteği verdiniz. Sizin ülkenizde mahkeme çağırdığı zaman gitmemezlik yapabiliyor musunuz? Gitmezseniz sizi tutuklarlar, götürürler. "

Türkiye'nin güçlü bir ekonomisinin olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Darbe girişiminde başarılı olmayanlar, Gezi olaylarında, 17-25 Aralık olaylarında başarılı olamayanlar şimdi ekonomik olarak Türkiye'yi vurmaya çalışıyorlar. Bunu görüyoruz. Tedbirlerimizi alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Türk ekonomisini güçlendirmek için çaba gösterdiklerini dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye'yi dost ve eşit ortak olarak gören herkesle ilişkileri güçlendireceklerini kaydetti. 

Haber Ara