Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'Casusluk' nedeniyle 15 kişiye idam cezası

Suudi Arabistan'da 15 kişi İran için casusluk yaptıkları suçlamasıyla idam cezasına çarptırıldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-07 10:30:41

'Casusluk' nedeniyle 15 kişiye idam cezası

Yeni Şafak'ın haberine göre; Suudi Arabistan 'İran için casusluk' yaptıkları suçlamasıyla 15 kişiyi idama mahkum etti, iki kişinin ise beraatine karar verdi. İdam kararı, 10 ay boyunca gerçekleştirilen 160 duruşma sonrası geldi. Haziran ayında Suudi Arabistan, İran bağlantılı 32 casus yakaladıklarını duyurmuştu. Mahkemenin, diğer 17 tutukluya 6 ay ila 25 yıla kadar değişen hapis cezaları verdiği belirtildi. 30'u Suudi, biri İranlı ve biri Afgan olan İran bağlantılı casuslar duruşmada yer aldı. 32 kişi 2013 yılında yakalanmış, Şubat ayında ise aleyhlerinde suçlamaların olduğu kapsamlı bir dava dosyasıyla mahkemeye çıkartılmıştı. İdam kararının temyize açık olduğu bildirildi.

HAMANEY'LE BULUŞMA

Tutuklulara yöneltilen suçlamalar arasında; orduyla ilgili gizli ve hassas istihbarat bilgileri sağlamak için İran istihbaratıyla işbirliği yapmak, ulusal güvenliği, Suudi Arabistan'ın ve silahlı kuvvetlerinin bölgesel birliğini ve bütünlüğünü etkileyen casus hücresi oluşturmak bulunuyor. Şüpheliler, İran dini lideri Ali Hamaney ve İran istihbaratından ajanlarla buluşmakla da suçlanıyor.

Tutuklulara yöneltilen diğer suçlamalar ise, Suudi Arabistan'ın ekonomik çıkarlarına ve hayati kuruluşlarına yönelik sabotaj girişimlerinde bulunmak, toplumsal barışı ve kamu düzenini sarsmak, kaos yaratmaya çalışmak, mezhep çatışması çıkarmak ve krallığa karşı düşmanca hareketlerde bulunmak olarak belirtildi.

CASUSLUK EĞİTİMİ

Suçlamalara göre, tutukluların çoğu İran ve Lübnan'a ziyaretlerde bulunarak, bu ülkelerde şifreli haberleşme eğitiminin de içinde olduğu bir casusluk teknikleri eğitimi aldı.

Bazı tutukluların, iç ve dış güvenlikle ilgili ve Suudi Arabistan ulusal ekonomisi ile ilgili hassas bilgilere ulaşmak için bazı bilgisayarları hacklediği bildirildi. Bu arada karara karşı çıkanlar, davanın siyasi nedenlere dayandığını, petrol zengini olan ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar ve Yemen'deki savaşa olan dikkati dağıtmak amaçlı olduğunu iddia ediyor. El-Arabiya TV'ye değerlendirmede bulunan bir gazeteci de sanıklardan çoğunun Suudi ordusundan olduğunu söyledi.

Haber Ara