Dolar

32,5874

Euro

34,8388

Altın

2.507,20

Bist

9.693,46

Carter: Türkiye ile Irak prensipte anlaştı

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Musul'daki Türkiye'nin rolü konusunda 'Türkiye ile Irak prensipte anlaştı' açıklamasında bulundu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-21 18:40:07

Carter: Türkiye ile Irak prensipte anlaştı

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Ankara'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Savunma Bakanı Fikri Işık;'la yaptığı görüşmelerin ardından kendisiyle seyahat eden gazetecilere, Türkiye'nin, Irak'ın Musul kentinin IŞİD'den kurtarılması operasyonuna katılması konusunda prensipte anlaşıldığını açıkladı.

Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyindeki Musul'un Sünni direnişçilerden ve bir grup IŞİD'liden ele geçirilmesinde rol alması gerektiğini ifade eden Carter, ancak bu konuyla ilgili son kararın Irak yönetiminin onayını gerektirdiğini belirtti.

"Yaptığımız konuşmalara dayanarak, çok eminim ki bu uygulanabilirlikleri tüm tarafların hassasiyetlerine özen gösterecek şekilde etraflıca ele alabileceğiz" diyen Carter, Türkiye'nin bölgede tarihi bir rolü olduğunu ve bunun gereği olarak hem Suriye hem de Irak'ta IŞİD'e karşı mücadelede rol alacağını dile getirdi.

Türkiye'nin savaşta çok verimli olacak şeyler yapabileceğine inandığını aktaran Carter, "Irak, Türkiye'nin, IŞİD karşıtı koalisyonun bir üyesi olduğunun ve Irak'taki IŞİD'le mücadele operasyonlarında rol alacağının farkında. Ayrıca Türkiye, Musul bölgesine komşu olması nedeniyle Musul'daki operasyonun nihai sonucuyla ilgileniyor" dedi.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi ise, ABD'nin gelecek hafta Türkiye ile Irak arasında bir görüşme ayarlamayı umduğunu, Türkiye'nin Irak'a insani ve tıbbi yardımla askeri olmayan diğer katkılarda bulunabileceğini söyledi.

Carter, Ankara'daki temasları sırasında mevkidaşı Işık, Başbakan Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü. Carter'ın ziyareti Türkiye'nin Suriye'de PYD mevzilerini bombalamasının ertesine rast geldi.

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından yapılan açıklamaya göre Carter burada, "Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki gelişmelerle ilgilenmesi makûldür. Hudut güvenliğinizin sağlanması için tedbir almanızı destekliyoruz" dedi. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby günlük basın toplantısında, Türkiye'nin, PKK'nın Suriye kolu PYD'ye yönelik operasyonuyla ilgili, "Tüm tarafları koordine edilmemiş eylemlerden kaçınmaya ve ortak düşman DAEŞ'e odaklanmaya çağırdık" ifadelerini kullandı.

Carter gün içinde de Ankara'nın Musul'da olması gerektiğini söylemişti.

Türkiye ve Irak arasında krize yol açan Başika'daki askeri kamp, son bir ayda en önemli gündem maddesi. Bağdat yönetimi, Ankara'dan askerlerini çekmesini istiyor ve Türkiye'yi BM'ye şikayet etti. Bağdat son olarak, Başika'da eğitilen askerlerin komutanlığını yapan eski Musul Valisi Esil Nuceyfi hakkında Türkiye'ye yardım ettiği gerekçesiyle tutuklama kararı çıkardı.

Türkiye ise, kampta herhangi bir değişiklik olmayacağını ve Musul operasyonuna katılacağını birçok kez net bir şekilde ilan etti.

Washington'dan daha önce yapılan açıklamalarda, Musul operasyonuna kimlerin katılacağına Bağdat yönetiminin karar vermesi gerektiği belirtilmişti.

Haber Ara