Dolar

32,4953

Euro

34,5758

Altın

2.498,24

Bist

9.548,09

Çankırı'nın fosilleri Avrupa'da tanıtılacak

Çankırı'daki kazı alanında bulunan ait 8 milyon yıllık 3 bin 300 hayvan fosilini '6. Avrupa Paleontoloji Kongresi'nde tanıtılacağı bildirildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-24 12:00:20

Çankırı'nın fosilleri Avrupa'da tanıtılacak

Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, Çankırı'daki "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi" kazı alanından çıkartılan fil, gergedan, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun ve kaplan gibi hayvanlara ait 8 milyon yıllık 3 bin 300 fosili, "6. Avrupa Paleontoloji Kongresi"nde tanıtacak.

Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkanlığını yürüttüğü kazı çalışmalarında bugüne kadar çıkarılan fosilleri 25-28 Ağustos tarihlerinde İtalya'da gerçekleştirilecek kongrede katılımcılara görsellerle anlatacağını söyledi.

Çankırı'daki kazı alanından 20'nin üzerinde türün kalıntılarına ulaşıldığını belirten Erol, "Çorak yerlerin kendisine özgü yeni türleri var. Burada yaşayan sadece burada yaşamış buraya özgü türler. Bunları Avrupa'ya anlatacağız. Avrupa'nın ya da Afrika'nın Asya ile bağlantısının nasıl ortaya konulabileceğini göstermeye çalışacağız" dedi.

En çok dikkati çekecek fosiller

Çankırı'daki fosillerde Avrupalıların da dikkatini çekecek türlerin olduğunu ifade eden Erol, "En çok dikkati çekecek fosil, bizim şu an Çankırı Müzesi'nde sergilediğimiz, etçiller grubuna giren testere dişli ya da kılıç dişli kaplan olacaktır. Kongrede bizim Çankırı kaplanı dediğimiz kılıç dişli kaplan, bu bölgeye özgü zürafalar ve bu bölgeye özgü filler çok fazla ilgi görecektir. Bü türlerin yeryüzüne dağılışında çorak yerlerin önemini anlatacağız" diye konuştu.

Haber Ara