Dolar

32,3271

Euro

35,0620

Altın

2.297,63

Bist

9.008,28

Çankaya Köşkü'nde Valiler Toplantısı

Başbakan Yıldırım: (4)- 'Cazibe Merkezleri Programı son halini aldı ve kısa bir süre içerisinde kamuoyuyla paylaşılacak. Böylece, Doğu ve Güneydoğu'daki 23 ilimizde yeni bir kalkınma hamlesi başlamış olacak'- 'Dünyanın hayranlıkla izlediği dev projeleri, birçok engele rağmen ülkemize kazandırdık, kazandırmaya devam ediyoruz. 2008 krizinden bugüne kadar dünyada 10 tane mega proje yapıldı. Bu 10

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-11 15:41:31

Çankaya Köşkü'nde Valiler Toplantısı
Başbakan Binali Yıldırım, "Cazibe Merkezleri Programı son halini aldı ve kısa bir süre içerisinde kamuoyuyla paylaşılacak. Böylece, Doğu ve Güneydoğu'daki 23 ilimizde yeni bir kalkınma hamlesi başlamış olacak." dedi.

Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen "Valiler Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, alt yapı hizmeti alamayan, su problemi olan köyün olmaması gerektiğini belirterek, nehirlerin, çayların atık sularla kirletilmesine sebep olan kanalizasyon probleminin gelecek dönemde öncelikleri olmasını istedi.

Bölgesel farklılıkları azaltmak için Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki valilerinin diğer valilerden daha büyük bir yükü olduğunu vurgulayan Yıldırım, burada da dayanışmaya ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Elinde imkanı olan valilerin daha az imkanı olanlara mutlaka destek olmasını beklediklerinin altını çizen Yıldırım, "Cazibe Merkezleri Programı, son halini aldı ve kısa bir süre içerisinde kamuoyuyla paylaşılacak. Böylece, Doğu ve Güneydoğu'daki 23 ilimizde yeni bir kalkınma hamlesi başlamış olacak." dedi.

15 yıldır Türkiye'nin 81 iline yaptıklarının ortada olduğuna dikkati çeken Yıldırım, üniversite sayısını 76'dan 185'e, öğretmen sayısının 500 binden bir milyonun üzerine çıktığını, 19 bin 500 kilometre 15 yıl içerisinde bölünmüş yol yaparak hizmete aldıklarını aktardı.

Yıldırım, havaalanı sayısının da 26'dan 55'e ulaştığını belirterek, 5 yeni havaalanının da inşa aşamasında olduğunu, gelecek yıl doğalgazı bulunmayan ilin kalmayacağını söyledi. 79 yılda 276 baraj inşa edildiğini son 15 yılda ise bu sayının bin 451'e çıktığına işaret eden Yıldırım, bin 156 olan sağlık tesisinin 3 bin 526 ilaveyle 4 bin 682'ye yükseldiğini, 30 adet şehir hastanesinden dördünün tamamlandığını diğerlerinin de gelecek yıllarda bitirilip hizmete alınacağını söyledi.

Başbakan Yıldırım, bin 213 kilometre yüksek hızlı tren hattının da tamamlandığını belirterek, 3 bin kilometrelik hat üzerinde çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Dünyanın hayranlıkla izlediği dev projeleri birçok engele rağmen ülkeye kazandırdıklarına dikkati çeken Yıldırım, kazandırmaya devam ettiklerini söyledi.

Yıldırım, şöyle devam etti:

"2008 krizinden bugüne kadar dünyada 10 tane mega proje yapıldı. Bu 10 mega projenin 5 tanesini Türkiye olarak biz yaptık. Konuşulan 10 projenin 5'i Türkiye'ye ait. Bu gurur da ülkemize yeter. Osmangazi Köprüsü, İzmir-İstanbul Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Çanakkale Köprüsü, Kanal İstanbul, Marmaray, Avrasya Tüneli daha birçok projeler. 15 yıl içinde Türkiye'nin nereden nereye geldiğini her aklı selim görüyor. Allah'a şükür bunun karşılığını da milletimiz veriyor."

Yıldırım, 15 yıldır üst üste iktidar olan her iktidarda da desteğini artıran dünyada başka bir siyasi parti ve iktidar olmadığını belirterek, "Bu ülkeyi eğer seviyorsanız bu ülkedeki gelişmeleri görmemeniz mümkün değil." ifadesini kullandı.

- "Protokol davetlerinde seçici olun"

Kaybedecek tek bir saniye olmadığını vurgulayan Yıldırım, şu görüşlere yer verdi:

"Biz de hizmet mesai saatleri ile sınırlı değildir. Biz 7 gün 24 saat görev başında çalışmak durumundayız. Artık protokol yöneticiliği bitmiş hizmet valiliği devreye girmiştir. Protokol davetlerinde de bu anlamda lütfen seçici olun. Siz bir etkinliğe gittiniz zaman bütün memurlar, bütün yöneticiler cümbür cemaat arkanıza takılıyor. Vatandaşa iş yapacak dairelerde kimse kalmıyor. Bu konuda da dikkat edin. Kendiniz gidin herkesin gelmesine gerek yok. Otursunlar işlerin başında dursunlar. Size yakın durmaktan, gözükmekten vazgeçsinler, işlerine yoğunlaşsınlar. Lütfen şehir merkezine takılıp kalmayın. Köylere, kasabalara her yere gidin. İnsanlar sizi her yerde görsün. Eksik neyse, ileteceksiniz. Sorun neyse, söyleyeceksiniz İçişleri Bakanımıza o da hükümete getirecek, biz de gereğini yapacağız."

Sorunların torunlara ve Ankara'ya havale edilmemesi çağrısında bulunan Yıldırım, sorunların yerinde müdahale edilerek çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

Valilerden güncel teknoloji ve uygulamalardan da en üst düzeyde yararlanmalarını isteyen Yıldırım, bu kapsamda başbakanlıkta bakanlıklarla birlikte e-devlet dönüşümünü yaygınlaştırma çalışmasını başlattıklarını hatırlattı.

E-devletin yurt genelinde uygulamasının daha da yaygınlaştıracağına değinen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Burada şu ana kadar 35 milyon vatandaşımızın e-devlet hizmetinden yararlandığını görüyoruz. 2009'da açtığımızda bir yılda bu sayı 6 milyonu ulaşmıştı. Şu anda 35 milyon, ancak e-devlet bilgi toplumu anlamında ülkemiz geniş bant internet erişiminde yüzde 68'e çıkmasına rağmen vatandaşlarımızın sadece 35 milyonu e-devlet marifetiyle hizmet alıyor olması bizim gideceğimiz daha çok yolumuz olduğunu gösteriyor. E-devlet uygulamalarının yaygınlaşması demek, zaman tasarrufu demek, bürokrasinin azalması, vatandaşın işinin kolaylaşması, hayat kalitesinin artması demek. Ülkenin gelişmesi, kalkınması demek.

Bugüne kadar kamu hizmetlerinin ancak yüzde 30'u e-devlet platformuna aktarılmış durumunda. O halde yapacağınız valiliklerde bulunan bütün hizmetleri e-devlet platformuna aktarmak ve böylece işlerin bürokrasiden kurtulmasını sağlamak olmalıdır.

Şu anda 350 devlet kurumu, 2 bin 600 kalem hizmet e-devletten veriliyor. Toplamda devlette yaklaşık 8 bin 600 hizmet türümüz var. O halde daha çok çalışmamız lazım. Daha fazla e-devlet uygulamalarına alan açmamız gerekiyor. Başbakanlık koordinasyonunda yürütülen bu çalışmayla merkezde bütün bakanlıkların entegrasyonu tamamlandı."

(Sürecek)

Haber Ara