Dolar

32,3136

Euro

35,1353

Altın

2.293,11

Bist

9.061,06

Canikli 'tüketiciye' çalıştı

Canikli 'tüketiciye' çalıştı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-28 23:15:56

Canikli 'tüketiciye' çalıştı
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Anayasa'nın 114. maddesi gereğince kurulan Geçici Bakanlar Kurulu'nda yer almayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, görevini Cenap Aşcı'ya devredecek.

Canikli'nin bir yıllık bakanlığı döneminde ticari elektronik iletilerden kredi ve taksitle satış sözleşmelerine yönelik tüketici lehine birçok düzenleme hayata geçirildi.

Canikli, 15 Mayıs 1960'da Giresun Alucra'da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonomi Bölümünü bitiren Canikli, yüksek lisansını İngiltere Sheffield Üniversitesi'nde para-banka-finansman alanında tamamladı.

Maliye Bakanlığında Maliye Başmüfettişi, Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı ve İstanbul Defterdarı vekili görevlerinde bulundu. Yeni Şafak gazetesinde ekonomi konularında köşe yazarlığı yapan Canikli, 2001 yılında AK Parti kurucu üyesi oldu.

22, 23 ve 24'üncü dönemlerde Giresun milletvekili olarak parlamentoya giren Canikli, 22. Dönem'de TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Başkanı ve Avrupa Akdeniz Parlamenter Asamblesi Üyesi seçildi. ​

İngilizce bilen, evli ve 4 çocuk babası olan Canikli, 62. Hükümette Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak 29 Ağustos 2014'de kabineye girdi.

Canikli'nin bakanlığı döneminde, gümrüklerin daha etkin hale getirilmesi, hızlı ve konforlu bir gümrük hizmetinin sunulması, teknolojinin en son imkanları ile donatılması yönünde çalışmalar yapıldı. Gümrük kaçakçılığı ile mücadele kapsamında da bütün eşya grupları için özel tedbirler alındı.

Tüketicinin korunmasına yönelik birçok düzenleme gerçekleştirilirken, elektronik ticarete ilişkin "Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmeliği" ile pazarlama ve tanıtım amaçlı "istenmeyen" kısa mesaj (SMS), arama, e-posta gibi uygulamaların son bulması amacıyla yaptırımlar getirildi.

Tüketici kredisi, abonelik ve taksitle satış sözleşmelerine ilişkin yönetmeliklerle tüketici lehine düzenleme yapıldı.

Yurtdışında yerleşik emeklilerin kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarının 2 yıl süreyle Türkiye Gümrük Bölgesinde kalmasına imkan sağlandı.

Canikli döneminde piyasaya sürülen tekstilden ayakkabıya, kırtasiye ürünlerinden oyuncağa birçok ürünün denetimine ağırlık verilirken, Erenköy Gümrük Müdürlüğüne bağlı bir antrepodan, kanserojen madde ihtiva etmesi nedeniyle imha edilmek üzere sevk edilen ayakkabıların değiştirilerek iç piyasada satılması gündem yarattı.

Tekstil ve ayakkabı ürünlerinde etiketlerin düzenlenmesi, sosyete pazarları denetimleri, ticari reklamlarda aranacak şartların yeniden belirlenmesi bu dönemde dikkati çekerken, başta bal olmak üzere birçok reklam da mercek altına alındı, mevzuata aykırı olanlara Reklam Kurulunca ceza uygulanmaya devam edildi.

Alışveriş merkezlerine ilişkin düzenlemeyi de içeren Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı da bu dönemde yasalaştı.

Haber Ara