Dolar

32,5384

Euro

34,9583

Altın

2.426,20

Bist

9.722,09

Çanakkale Zaferi'nin kaçıncı yıl dönümü? Çanakkale Zaferi'nin tarihi kısaca

Çanakkale Zaferi'nin kaçıncı yılı? Çanakkale Zaferi, tarihe bir destan olarak geçti. Vatanın birliği ve dirliği için, can ve yaşın hiç bir öneminin bulunmadığı savaşın, 15 yaşında gülerek vefat eden şehitleri vardı. Birçok olay yaşandı ve askerlerin çoğunun şehit olmasıyla, tarihe birlikte gömüldü. Geride bilinen olaylar yeterince tüyleri ürperten ve gurur verici zafer çığlıkları gibi ülkenin her yerinde konuşuldu. Peki ama Çanakkale Zaferi nedir, Çanakkale Zaferi'nin kaçıncı yılındayız? Çanakkale Zaferi'nin tarihi kısaca...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-18 12:57:32

Çanakkale Zaferi'nin kaçıncı yıl dönümü? Çanakkale Zaferi'nin tarihi kısaca

Zor şartlar ve büyük kayıplara rağmen tarihe altın harflerle kazınan 18 Mart Çanakkale Zaferinin önemi bilinse de anlamak -ne yazık ki- her gelen nesil için bir nebze daha da zorlaşıyor. 

İngilizlerin notlarından aktardığı "15-16-17 yaşında askerleri vardı, yerde cesetleri güler vaziyetteydi. O vakit kaybedeceğimizi anladık." sözleri Çanakkale'nin geçilmez olmasının bir kanıtıdır adeta.

Kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi'nde verdiği mücadele yalnızca Türk tarihinin değil bütün dünya tarihinin akışını etkileyecek derecedeydi. Bu cephede alınan galibiyet dünya ülkelerinin güç dengelerini değiştirmiş ve yüce Türk milletinin belirleyici ve yönlendirici gücünü bir kere daha gözler önüne sermiştir.

Çanakkale Cephesi'nin Anadolu halkına verdiği azim, umut ve kararlılık Kurtuluş Savaşı'nın meşalesini de ateşlemiştir. Çanakkale, Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyet söz konusu olduğunda ne denli kararlı ve kahraman olduğunu sonsuza dek anımsatacak bir "anıtcephe" dir. Türk ordusu, yokluğa rağmen üstün muharebe taktiklerini, silah bakımından kuvvetli olan askerlere karşı ustalıkla kullanmıştır.

Dünya harp tarihine, Çanakkale'de Türk askerinin insanlık ve merhamet konusunda ne kadar ileri görüşlü olduğu da geçti. Savaş alanlarında bile "insanlığını yitirmeyen, düşmanına dahi merhamet gösterebilen" bir millet olarak anılıyoruz.

Çanakkale Tarihi

Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında 1915–1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya'yla güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul'u zapt etmek suretiyle Almanya'nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.

Bununla birlikte Çanakkale Cephesi'nin Anadolu halkına verdiği azim, umut ve kararlılık Kurtuluş Savaşı'nın meşalesini de ateşlemiştir.

Çanakkale Zaferi'nin Kaçıncı Yıl Dönümü?

Çanakkale Zaferi bu yıl, 18 Mart 2021 günü, 106. yıl dönümünü kutladı.

Haber Ara