Dolar

32,5353

Euro

34,8587

Altın

2.424,72

Bist

9.703,41

Çanakkale’nin İdlibli şehitleri

Gelibolu Yarımadası’nda kanları ile “Çanakkale geçilmez” yazan kahramanların arasında 121 İdlibli genç bulunuyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-03 10:36:42

Çanakkale’nin İdlibli şehitleri

Bahar Kalkanı Harekatı ile birlikte Türk askerinin neden İdlib'de bulunduğuna ilişkin tartışmalar alevlendi. Muhalefet Beşar Esed ile doğrudan iletişimi önerirken ve Suriye'den çekilme imalarında bulunurken, iktidar cephesi İdlib'de asker bulundurmanın Türkiye için beka meselesi olduğu vurgusunda bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu kapsamda dün yaptığı açıklamada "15 Temmuz'da Türkiye neden dışarı çıkmışsa, bugün de aynı sebeple Suriye'dedir" ifadelerini kullandı.

Suriye sınırında Türkiye'nin harekat düzenlediği bölgelerdeki halk da Bahar Kalkanı'na destek veriyor. Zaman zaman Türkiye'ye destek gösterileri düzenleyen Suriyelilerin Çanakkale Savaşı'na atıfta bulunduğu pankantlar görülüyor.

Yeni Şafak'tan Fazlı Şahin, bu kapsamda "Çanakkale'nin İdlibli şehitleri" başlıklı bir haber derledi.

resized_19a66-79221e84idlib1

321 İDLİBLİ ŞEHİT

Habere göre Osmanlı ordusunda çeşitli cephelerde savaşıp şehit olan İdliblilerin toplam sayısı 321.

1. Dünya Savaşı'nın başlaması ile birlikte Halep'te, bir askere alma bölgesi oluşturuldu. İdlib'de de gençler Halep Askere Alma Dairesine müracaat ederek, 6'ncı Kolordu bünyesinde silah altına alındı. 1915 yılında Çanakkale cephesinin açılmasıyla birlikte orduya katılan gönüllü İdlibli gençler 26'ncı Tümen'e dahil oldu. İdlib'ten gelen askerler ağırlıklı olarak Arıburnu bölgesi, Seddülbahir bölgesinde görev aldılar.

Tarihin en kanlı savaşlarından birisi olan Çanakkale Savaşları'nda Suriye'den gelip vatan savunmasına katılanlardan bin 600 kişi Çanakkale şehitliğinde yatıyor. Bu şehitlerin 121'i İdlip kentinden. Osmanlı ordusunda çeşitli cephelerde savaşıp şehit olan İdliblilerin toplam sayısı ise 321.

İdliblilerin mezarlarının bulunduğu şehitliklerin isimlerinden bazıları şöyle: “Ağadere, Soğanlıdere, Kocadere Hastahane, Karayörük Deresi, Çataldere, Akbay Şehitliği”

Haber Ara