Dolar

32,3367

Euro

35,1478

Altın

2.241,97

Bist

8.741,33

Çanakkale'deki Anzak günü törenlerine, ''Türkler'' giremeyecek

Çnakkale'de bugün gerçekleşecek olan Anzak günü etkinliklerine, güvenlik gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının girişi yasaklandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-25 07:28:11

Çanakkale'deki Anzak günü törenlerine, ''Türkler'' giremeyecek

Türk makamlarının, Avustralyalı yetkililere bugün gerçekleştirilecek Şafak törenine Türk vatandaşlarının katılmaması yönünde tavsiyede bulunduğu, bu tavsiye doğrultusunda “güvenlik” gerekçe gösterilerek Avustralya Gaziler Bakanlığı'nın tören alanına rehberler dahil Türklerin giremeyeceğini duyurdu.

'KAYIT KABUL EDİLEMEYECEK'

Avustralya Gaziler Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, “Türk yetkililer, Avustralya Gaziler Bakanlığı ve Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri'ne 25 Nisan'da Gelibolu'daki Anzak günü hizmetinde Türk vatandaşlarına katılım kayıtlarını kabul edemeyeceğimizi bildirdiler” denildi. Türk yetkililerin 2015'te de benzer bir karar verdiğinin anımsatıldığı açıklamada, “Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetleri her zaman Türk vatandaşlarına katılımlarından memnuniyet duydular. Bu karar, Avustralyalılar, Yeni Zelandalılar ve diğer kayıtlı misafirlerin Çanakkale'ye seyahat etmesini engellemeyecek ve etkilemeyecektir" ifadeleri yer aldı. Kararın dün gece 00.30'dan itibaren geçerli olduğu ve rehberler, tur operatörleri ve şoförleri de kapsadığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Zelanda saldırısı sonrası “Çanakkale'den 104 yıl sonra bir kez daha sesleniyor ve diyoruz ki mesajınızı aldık. Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler. Kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın" demiş, açıklama Avustralya ve Yeni Zelanda'dan tepkilere neden olmuştu.

Kaynak: Cumhuriyet\Ozan Çepni

Haber Ara