Dolar

32,3712

Euro

35,0141

Altın

2.325,64

Bist

9.093,72

Camiden faturaya 'güneş' çözümü

Bursa'da, bin kişi kapasiteli Mevlana Camisi yıllık elektrik faturası 12 bin tl yi bulunca çareyi güneş enerjisi panellerinden yararlanmakta buldu.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 14:28:29

Camiden faturaya 'güneş' çözümü

Yıldırım ilçesindeki bin kişi kapasiteli Mevlana Camisi'nin dernek yöneticileri, yasal prosedürleri yerine getirerek geçen nisan ayında başlattıkları uygulama kapsamında ürettikleri fazla enerjiyi Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'ye (TEDAŞ) satarak sağladıkları geliri caminin ihtiyaçlarında kullanıyor.

Yeşilyayla Mevlana Camii ve Kur'an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Küçükağa Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce caminin yıllık ortalama elektrik tüketiminin 12 bin lira civarında olduğunu söyledi. Elektrik giderinin 4 bin lirasının müftülük, kalanının da dernek tarafından karşılandığını belirten Demirci, devletin özel sektör eliyle elektrik üretimine izin verdiğini öğrenince cemaatin katkılarıyla bir çalışma başlattıklarını anlattı.

Konuya ilişkin düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından ilgili kurumlara dilekçe verdiklerini ifade eden Demirci, bürokrasi işlerinin bir yıl sürdüğünü, daha sonra sistemin kurularak geçen Nisan ayında üretime geçildiğini anlattı. 

Demirci, 70 bin liraya kurulan sistemin maliyetini 6,5 yılda karşılayacağını ve birçok avantajı olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Sistemin bakımı yok, aşınması yok, çevreye bir zararı yok, radyasyonu hiç yok. Bu sistem aynı zamanda karbonmonoksit salınımını da azaltıyor. Öğle saatlerinde klimalarımız çalışıyor. Santralimiz yetersiz olduğunda TEDAŞ'tan elektrik alıyoruz. Sabah 06.00'da üretime başlayan sisteme 12.00'ye kadar ihtiyacımız yok. Bu aralıkta üretilen enerjiyi TEDAŞ'a satıyoruz. Geceleri yatsı namazında ihtiyacımız olduğu zaman elektrik alıyoruz. 

Keban Barajı'nın elektrik üretimi için aldığı belgelerin aynıları bizde de mevcut. Aynı dosya işlemleri TEDAŞ Genel Müdürlüğü ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından onaylanmış ve gelmiştir. Camimiz dünyada elektrik üreten belki de tek ibadethanedir. Bununla gurur duyuyoruz ve çok mutluyuz. Ürettiğimiz elektrik, Hakkari'de de Edirne'de de kullanılıyor ama tabii ki bu bir çuval pirincin içinde bir tanecik gibi."

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara