Dolar

32,5908

Euro

34,7983

Altın

2.425,80

Bist

9.645,02

Cameron'in 'bir avuc gocmen' sozune tepki

Cameron'in 'bir avuc gocmen' sozune tepki

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-27 18:28:00

Cameron'in 'bir avuc gocmen' sozune tepki
İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa'nın Manş Denizi kıyısındaki liman kenti Calais'te bulunan göçmenlerle ilgili "bir avuç göçmen" ifadesini kullandı.

Cameron, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda yapılan haftalık "Başbakan'a Sorular" oturumunda soruları yanıtladı.

Oturumda, ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, Birleşik Krallık'taki büyük firmalarla küçük işletmeler ve bireylere uygulanan vergi kuralları arasındaki farka ve adaletsizliğe dikkati çekti.

Eleştirilere karşı çıkan Cameron soruya, Corbyn ve Gölge Maliye Bakanı John McDonnell'ı işaret ederek, "Bu iki kişinin, konuyla ilgili herkesin yanında durduğunu söylemek gülünç. Geçen haftaki sicillerine bakarsanız, Arjantinlilerle buluştular, onlara Falkland adalarını sundular. Calais'te bir avuç göçmenle görüştüler, onlara hepsinin İngiltere'ye gelebileceğini söylediler. Savunmadıkları tek şey İngiliz halkı ve çok çalışarak vergilerini ödeyen insanlar" cevabını verdi.

- Cameron'ın sözlerine tepki

İngiltere Başbakanı Cameron'ın sözlerine özellikle ana muhalefetteki İşçi Partisi'nden büyük tepki geldi.

Oturum devam ederken, Cameron'ın ifadelerini sosyal medyadan eleştiren İşçi Partisi milletvekili Andy Burnham, "Bir kez daha Cameron'ın maskesi düştü. Çaresizce ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan insanlarla ilgili 'bir avuç göçmen' ifadesini kullandı" diye yazdı.

Bir diğer İşçi Partili milletvekili Yvette Cooper da Cameron'ın sözlerinin "bölücü olduğunu ve devlet adamlığına yakışmadığını" kaydetti.

Cooper ayrıca, Avam Kamarası Sözcüsü John Bercow'dan Cameron'ın sözlerini geri çekmesini talep etmesini istedi. Bercow ise Cooper'ın talebiyle ilgili, "Başbakan, sözlerine açıklık getirmek isterse bunu yapabilir. Ancak benim bu konuda kendisini zorlama yetkim yok" açıklamasında bulundu.

Geçen yıl İşçi Partisi liderliğine adaylığını koyan ancak daha sonra adaylıktan çekilen Chuka Umunna da Cameron'ın sözlerini "tahrik edici" bularak, "makamına yakışmadığını" ifade etti.

-Cameron sözlerinin arkasında

İngiltere Başbakanlığı ise Cameron'ın sözlerinin arkasında olduğunu bildirdi.

Açıklamada, "Cameron, İşçi Partisi'nin Calais'teki insanların İngiltere'ye alınması, göçmenlere kapıların açılması yaklaşımına şiddetle karşı çıkmaktadır" ifadesi kullanıldı.

-Müslümanlar da tepkili

Müslümanlardan da Cameron'ın sözlerine tepkiler geldi.

İngiltere'nin Müslümanlarla ilgili en eski aylık gazetesi Muslim News'un editörü Ahmed Versi, AA'ya yaptığı açıklamada, "Her şeyini riske atarak güvenli bir yere sığınmaya çalışan insanları Başbakanımız nasıl olur da 'bir avuç göçmen' olarak niteler? Bu insanlar zor koşullarda yaşayarak, hayatlarını kurtarmaya çalışıyor" diye konuştu.

İşçi Partisi lideri Corbyn geçen hafta, Fransa'nın Manş Denizi kıyısındaki liman kenti Calais'i ziyaret etmiş ve göçmenlerin İngiltere'ye geçmesinde hiçbir sakınca olmadığını söylemişti.

Haber Ara