Dolar

32,5874

Euro

34,8010

Altın

2.510,25

Bist

9.693,46

“Caldera volkanının uyanışı, büyük bir felaketin işareti”

ABD’li bilim insanı Brian Walsh, dünyadaki bir süper volkanın uyanışı konusunda uyardı. Walsh, ABD’nin Yellowstone Milli Parkı içinde bulunan Caldera volkanının, patlaması durumunda dünya için büyük bir felakete yol açabileceğini öne sürdü.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-07 09:36:27

“Caldera volkanının uyanışı,  büyük bir felaketin işareti”

ABD'nin Yellowstone Milli Parkı içinde bulunan Caldera volkanı, bir patlama durumunda Dünya için felaket sonuçlara yol açma kabiliyetinden dolayı süper volkan olarak adlandırılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırması (USGS) bölgeyi sürekli olarak izliyor; ancak bilim insanı Brian Walsh, gezegenin geleceği için kasvetli ve tehlikeli bir tablo çizdi:
“Caldera volkanının uyanışı önce, bir dizi deprem başlayacak. Bu, magmanın yüzeye doğru koştuğunun bir işareti olacak. Şiddetle çalkalanan bir şişedeki şampanya gibi magma, devasa bir patlamayla yeryüzünde patlayana kadar basınç yükselecek. Sonuç olarak havada büyük miktarda toksik madde olacak. Bu birkaç gün daha devam edecek ve Yellowstone kırk mil (67 km) yarıçap içinde lavların içine batacak.”

Walsh, Yellowstone kül, lav ve volkanik gaz bulutunun en az 15 mil (24 km) yüksekliğe ulaşıp Kuzey Amerika boyunca seyahat edeceği konusunda uyararak, "Külün içindeki silikat akciğerlerini keseceği için hastaneler kan öksüren kurbanları boğacak" dedi.

Hepsinden kötüsü, kül ekinleri zehirleyebilir ve dünya çapında, küresel ortalama sıcaklıkların on yılda 8 santigrat dereceye kadar düşebileceği volkanik bir kışı tetikleyebilir.

Bilim insanı Wals'a göre, Amerika kıtasının tek bir köşesi bir süper volkandan saklanmayacak.

Yellowstone Park'ta her yıl binlerce küçük deprem olduğu unutulmamalı. Neredeyse hepsi insanlara görünmez. Ancak 2006 yılında parkta aynı anda iki yerde toprağın yılda 4-6 santimetre yükseldiği keşfedildi. 2014 yılında altı düzineden fazla deprem meydana geldi, en büyüğü 4.8 büyüklüğünde. Bunlar, 30 yıllık gözlemler tarihindeki en güçlü şoklardır.

Kaynak: profile.ru/

Haber Ara