Dolar

32,3669

Euro

34,9494

Altın

2.325,57

Bist

9.079,97

Cacabey kimdir? Cacabey nereli?

Astronot ve kozmonot gibi kelimelerin Türkçe anlamı olması için isim önerileri alınmaya başlanmıştı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den de Türk astronot ismi için Cacabey önerisi geldi. Peki Cacabey kimdir? Cacabey nereli? Gökbilimci Caca bey 1240’ta Kırşehir’de dünyaya geldi. Cacabey tarihteki ilk gök bilim medresesini açan kişi olarak tanılıyor.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-10 11:53:17

Cacabey kimdir? Cacabey nereli?

Astronot ve kozmonot gibi kelimelerin Türkçe anlamı olması için isim önerileri alınmaya başlanmıştı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den de Türk astronot ismi için Cacabey önerisi geldi. Peki Cacabey kimdir? Cacabey nereli? Gökbilimci Caca bey 1240'ta Kırşehir'de dünyaya geldi. Cacabey tarihteki ilk gök bilim medresesini açan kişi olarak tanılıyor. 

MHP'DEN İSİM ÖNERİSİ: CACABEY

MHP lideri Bahçeli'den de Türk astronot için isim önerisi geldi. Devlet Bahçeli Türk astronot ismi için Cacabey'i önerdi. Peki Cacabey kimdir? Cacabey tarihimizdeki yeri nedir?

CACABEY KİMDİR?

Ceceli aşiretinin beyi olan Emir Bahaddin Caca'nın oğlu olan Cacaoğlu Nureddin Cebrail, 1240'ta Kırşehir'de doğdu. Kırşehir'e büyük hizmetlerde bulunmuş önemli bir şahsiyet olan Cacaoğlu Nureddin Cebrail “Cacabey” adıyla ün kazanmıştır. Selçukluların son yıllarında düzen bozulduğu için iller valiler ile yönetiliyordu. Eskişehir Emiri olarak görülen Cacabey, bir süre Tokat'ta kaldıktan sonra Kırşehir'e bey olmuştur. Cacabey, 1301 yılında Rum tekvurları ile savaşırken şehit düşmüş, naaşı Kırşehir'e getirilerek 1272'de yaptırdığı medresenin yanındaki türbeye defnedilmiştir.

CACABEY NERELİ?

Cacabey 1240'ta Kırşehir'de dünyaya geldi. Cacabey'in naaşı 1272'de yaptırdığı medresenin yanındaki türbeye defnedilmiştir.

TARİHTE İLK GÖK BİLİM MEDRESESİNİ AÇTI

Kırşehir'de günümüze kadar gelen ve cami olarak da kullanılan Cacabey Medresesi'ni de Cacabey yaptırdı. Döneminin üniversitesi hüviyetinde olan ve tarihte ilk gök bilimleri medresesi olarak kabul edilen bu binada Türkçe eğitim veriliyordu.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara