Dolar

32,5653

Euro

34,9976

Altın

2.429,27

Bist

9.722,09

Cacabey kimdir? Bahçeli'nin önerisi 'Cacabey' nedir?

Cacabey kimdir? Cumhurbaşkanı Erdoğan Milli Uzay Programı'nın detaylarını açıkladı konuşmada Türkiye 2023'de Aya gidecek dedi. Bunun üzerine astronot ve kozmonot yerine kullanılacak Türkçe isim önerileri alınmaya başlandı. MHP lideri Bahçeli'den de Türk astronot için isim önerisi geldi. Devlet Bahçeli Türk astronot ismi için Cacabey'i önerdi. Peki Cacabey kimdir? Cacabey tarihimizdeki yeri nedir?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-10 11:09:26

Cacabey kimdir? Bahçeli'nin önerisi 'Cacabey' nedir?

Milliyetç Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den Türkçe astronot isim önerisi geldi.  MHP'den yapılan açıklamada, "Genel Başkanımız Sn Cumhurbaşkanı'nın dün yaptığı açıklamanın ardından astronot için Türk gökbilimci Cacabey'in ismini önermiştir" denildi.Peki Cacabey kimdir? Cacabey ne demek? Cacabey tarihimizdeki yeri nedir? İşte Cacabey'e dair bilinmeyenler...

CACABEY KİMDİR?

Selçuklular döneminde Keyhüsrev zamanında Kırşehir emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey 1240 İskilip'de doğmultur. 1301'de Çorum'da vefat etmişti. Cacabey bir Türk devlet adamıdır.

Caca Bey, küçük yaşlarında üstün yetenekleri ile devrin önde gelenlerinin dikkatini çekmiştir. Kırşehir'de devrin fakültesi gözüyle bakılan Caca Bey Medresesi'ni yaptırmıştır. Yönetim işlerinde Türkçe konuşan ve yazışmalarında Türkçe kullanan Caca Bey, Caca Bey Medresesi'nde de Türk dilinde eğitim verilmesini sağlamıştır.

Genç yaşında başarısını göstereren Caca Bey, kısa zamanda büyüklerin arasında yer almaya başladı. Mevlana yazdığı bir mektupta, Caca Bey'in yeteneklerine ve başarılarına övgüde bulunmuş ve kendisiyle bir araya geldiği meclislerde de bu konuyu dile getirmiştir. Caca Bey, kendi idaresinde yaşamakta olan Hacı Bektaş Veli ile ilgilenmiş onu himaye etmiştir. Anadolu'da birçok hayır kurumu ve ayrıca cami, zaviye gibi pek çok kamusal yapının da onarımını yaptırmıştır. Caca Bey, 1301 yılında Bizanslılara karşı savaşırken ölmüştür. Cenazesi, Kırşehir'e getirilerek yaptırdığı medresenin yanındaki türbeye defnedilmiştir.

Haber Ara