Dolar

32,5524

Euro

34,8780

Altın

2.429,59

Bist

9.645,02

Çabuk davranan bursu kazanacak

Özel okullar için erken kayıt dönemi ocak ayında gerçekleştirilecek bursluluk sınavlarıyla başlıyor. Şubat ortasına kadar devam edecek sınavlar öncesinde araştırmalarını yoğunlaştıran veliler, çocuklarının kaliteli eğitimin adreslerinde okutmanın yanı sıra masraflarını da aşağıya çekmeyi hedefliyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-03 16:24:12

Çabuk davranan bursu kazanacak

Türkiye genelindeki tüm özel okullarda 2020-2021 eğitim öğretim yılı için ‘erken kayıt' dönemi başlıyor. Eğitim kurumları, gelecek hafta başlayacak bursluluk sınavlarının duyuruları ile ilk adımı atarken, veliler ve öğrenciler doğru tercihlerle ilerlemek istiyor. Sınavlar mart ayında bitecek olsa da erken kayıt dönemi, nisan sonuna kadar devam edecek. Bu dönemde velilere fiyat indirimleri ve uygun taksit imkânları sunacak.

İndirim almak için yarışacaklar

2020 yılında da birçok eğitim kurumu erken kayıt dönemine başlangıç adı altında bursluluk sınavları düzenleyecek. Bursluluk sınavları kapsamında başarılı olan öğrencilere yüzde 100'e varan oranlarda burs veriliyor. Erken kayıt döneminde velilerin dikkat etmesi gereken noktaları ise şöyle hatırlatalım:

Eve yakın okul tercih edin

Çocuğunuz okula ilk kez başlayacaksa evinize çok uzak bir bölgede okul seçmeyin. Uzmanlar, 40 dakikayı geçen bir servis yolculuğunun çocukları olumsuz etkilediğini belirtiyor.

Okulu mutlaka araştırın

Bursluluk sınavını bir fırsat olarak görseniz bile çocuğunuzun sınavına gireceği okul hakkında kapsamlı bir araştırma yapın. Albenili ilanlarla çekim gücü oluşturan okulların bazılarında yaşanan üzücü gelişmeleri de unutmayın. Uzmanlar ise bu konuda, “Veliler, okulu görmeli ve öğretmenleri tanımalı. Okulun eğitim başarısı, akademik imkânlar, öğrencinin kişiliğini geliştirecek alanlar belirlenmeli” diyor.

Sözleşmeyi iyi okuyun

Erken kayıt dönemi fiyat açısından çok daha cazip oluyor. Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından kayıt sırasında özel okullara sözleşme zorunluluğu getirilmişti. Velilerin bu sözleşmeyi dikkatle okumalarını tavsiye ediyoruz. Sözleşmede; yıllık eğitim ücreti, taksit tutarı, indirimler, öğrencinin aldığı burs, ödeme şekli gibi pek çok bilgi yer alıyor.

En az yüzde 10-12 oranında zam

Velilere şunu da hatırlatmak isteriz. Türkiye'deki tüm özel okullar MEB'e bağlıdır. Özel okulların ne kadar zam yapacağına dair MEB'in yönetmeliği mevcut. Yönetmelikte özel okullara maksimum bir artış oranı veriliyor. Buna göre, ara sınıfların eğitim ücreti, bir önceki eğitim-öğretim yılında ilan edilen ücrete (ÜFE+TÜFE)/2 oranına en fazla yüzde 5 artış yapılarak hesaplanıyor. Özel okullar, maksimum bu oranda artış yapabiliyor. Bu da şu an yüzde 13 - 15'lere varan bir artış anlamına geliyor. Özel okullar ise bu dönemde bu zam oranıyla hareket etmeyip, indirime gidiyor. Erken kayıt döneminde zam ortalaması ise yüzde 10-12 civarında oluyor. Normal kayıt döneminde bu oranların daha da yüksek olabileceğini belirtelim.

Sadece sınav başarısına bakmayın

Özel okullarda başlayacak erken kayıt dönemi öncesi velilere şu tavsiyelerimizi dikkate alırsa, çocuklarının mutluluğuna ve başarısına katkı sağlamış olurlar.

Çocuklarımızın geleceği için en önemli karar anlarından biri olan okul tercihini, sadece onların okul başarı sıralamasını baz alarak yapmayın. Kendinizin sosyo-ekonomik durum ve tercihlerinizi de dikkate alın. Ayrıca kararınızı çocuklarınızı tanıyarak verin. Onun yetenekleri ya da eksiklerini bilmeniz geleceği kazanmanız açısından önemli. Özetle; l Araştırma yapın l Beklentilere bakın l Okulu yerinde görün l Okul yönetimine merak ettiğiniz her şeyi sorun l Etüt çalışmasını önemseyin l Öğrenciyi (çocuğunuzu) doğru yönlendirin.

Haber Ara