Dolar

32,5874

Euro

34,8486

Altın

2.495,32

Bist

9.633,34

Buzulun altında Paris’ten daha büyük krater keşfedildi

Grönland'da keşfedilen bu türden ilk kraterolan keşif, buz tabakasının altında keşfedildi. ScienceAdvances dergisinde yayınlanan çalışmaya göre krater 31 kilometre genişliğinde ve dünyadaki en büyük 25 arasında bulunuyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-17 11:59:48

Buzulun altında Paris’ten daha büyük krater keşfedildi

Danimarkalı buz bilmciler, bir NASA programının açık erişim verileri sayesinde, Hiawatha Buzulu altında bir boşluk fark ettiğinde krater keşfedildi. Bilim adamları 2016'dan beri bölgeyi haritalamak için bölgeyi radar ve uçaklarla tarıyor. Buz kalınlığının radar dalgalarıyla ölçülmesi ilebu kraterin varlığını doğruladılar.

Bölgedeki verilerin toplanmasıyla da araştırmacılar bir göktaşının bu kraterin sebebi olduğuna dair kanıtlar bulduklarını düşünüyorlar.

Şimdiye kadar, krateri doğrudan varlığını söylemek mümkün olmuyordu. Danimarka Doğal Tarih Müzesi'nden Kurt Kjaer, kraterin yaklaşık üç milyon yıl önce ve son buzul çağının sonunda 12 bin yıl önce oluştuğunu dile getirdi.

Araştırmacılar o tarihin, dünya tarihine olan etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için örneklertoplamaya devam ediyorlar.

Kaynak: Le Monde

Haber Ara