Dolar

32,3310

Euro

35,0504

Altın

2.284,79

Bist

8.979,85

Büyükelçilikte bulunan kemik parçalarının Ağca ile bağlantısı araştırılıyor

Vatikan Roma Büyükelçiliği binasında kemik parçaları bulundu. Bulunan kemik parçaları 80'li yıllardaki cinayet ve kayıp olaylarını aydınlatma açısından bir hayli önemli. Kemik parçalarının Mehmet Ali Ağca ile ilişkisi araştırılıyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-31 23:16:36

Büyükelçilikte bulunan kemik parçalarının Ağca ile bağlantısı araştırılıyor

Vatikan'ın Roma Büyükelçiliği'nde bulunan insan kemiklerinin 1983'te çözülemeyen kayıp vakalarını tekrar gündeme getirdi.

Bulunan kemiklerin, 1981'de Papa II. Jean Paul'e suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca'nın serbest bırakılması için kaçırıldığı iddia edilen Emanuela Orlandi'ye ait olabileceği düşünülüyor.

Diğer kız Mirella Gregori ise Orlandi'den tam 40 gün önce ortadan kaybolmuştu.

"Restorasyon çalışmaları esnasında insan kemiği parçaları bulunduğunu" belirten Vatikan yaptığı açıklamada, "Kemiklerin kime ait olduğuna ve bu kişinin ne zaman öldüğüne dair incelemelerin başlatıldığını" belirtti.

İtalyan polisi de soruşturma başlatıldığını, DNA testleri sonrası 'kurbanların' yaşı, cinsiyet ve ölüm tarihlerinin belirleneceğini duyurdu.

Rehin alındığı iddia edilen Emanuela Orlandi kimdi?
Vatikan Büyükelçiliğin'de çalışan bir personelin 15 yaşındaki kızı Emanuela Orlandi'nin 1983'te kaybolması ülke gündemine oturmuştu.

İtalyan basını genç kızın organize suç şebekeleri tarafından kaçırılmış olabileceği ve Vatikan yetkililerinden para almak için rehin tutulduğunu ileri sürmüştü. Orlandi, en son 22 Haziran 1983'de müzik dersinden çıkarken görülmüştü.

Ağca'dan Orlandi'yi Bozkurt hareketi kaçırdı iddiası
Mehmet Ali Ağca da 1985'de hapishanede RAI televizyonuna verdiği bir röportajda Emanuela Orlandi'nin hala hayatta olduğunu ve kendisini kurtarmak isteyen 'Bozkurt hareketinin Bulgaristan'daki kolu' tarafından kaçırıldığını iddia etmişti.

Ancak Ağca'nın iddialarının asılsız olduğunu düşünen İtalyan polisi Orlandi dosyasını 1997'de kapatmıştı.

Genç kızın erkek kardeşi Pietro, kurbanın bulunması için yıllardır kampanya yürütüyor.

Başka bir olasılığa göre de kemikler Mirella Gregori'ye ait
Kemiklerin kimliğine dair İtalyan basınında öne çıkan iddialardan bir diğeriyse, kemiklerin Orlandi'den yaklaşık 40 gün önce kaybolan Mirella Gregori'ye ait olduğu.

15 yaşındaki Gregori, ailesine okulundan bir arkadaşıyla konuşmak için dışarıya çıktığını söylemiş, daha sonra da kendisinden bir daha haber alınamamıştı.

İtalyan emniyeti ise, yakın zamanlarda kaybolan iki kızın kaçırılma olayının birbirleriyle bağlantılı olabileceğini düşünüyor. Kemikleri inceleyen ekipler, alınacak DNA örneklerini Gregori ve Orlandi'nin DNA'sı ile karşılaştıracak.

Haber Ara