Dolar

32,5976

Euro

34,7500

Altın

2.497,65

Bist

9.524,59

Büyükada Toplantısı'ndaki aktivistlerin tutukluluk itirazına red!

Büyükada Toplantısı'na katılan 8 insan hakları aktivistinin tutuklanmasına karşı yapılan itiraz reddedildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-04 21:10:52

Büyükada Toplantısı'ndaki aktivistlerin tutukluluk itirazına red!

İstanbul Büyükada'da 5 Temmuz'da gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan 8 insan insan hakları akvisitinin tutukluluğuna yapılan itiraz İstanbul 11. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. İtirazı reddedilen Alman vatandaşı Peter Steudtner, İsveçli Ali Gharavi ve Türkiye'den altı insan hakları savunucusu bulunuyor.

Mahkeme, kararında sunulan kanıtların tutukluluğun sürmesi için yeterli olduğunu savundu.

Ancak Steudtner'in avukatları hem mahkemenin kararını hem de müvekkillerinin tutukluluk koşullarını sert bir dille eleştirdi. Steudtner'in tek kişilik hücrede tutulduğu ve Steudtner'le bir avukatının perşembe günü Silivri Cezaevi'nde yaptığı görüşmenin kamera ile kaydedildiği belirtildi. Avukatlar bunun yanı sıra görüşme sırasında ceza infaz memurunun da hazır bulunduğunu kaydederek bunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türk Anayasası'na aykırı olduğunu iddia ettiler.

Avukatlar tutukluluğa itirazı reddeden mahkemenin, tek tek kişiler hakkında karar vermediğini, bunun yerine toptan bir kanıya vardığını ifade etti.

SİLİVRİ CEZAEVİNE NAKLEDİLMİŞLERDİ

Peter Steudtner ve Ali Gharavi kısa bir süre önce Silivri Cezaevi'ne nakledilmişti. Tek kişilik hücrede tutulduğu belirtilen Steudtner'in durumu Almanya tarafından yakından takip ediliyor. Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, Steudtner'in Maltepe'den Silivri cezaevine nakledilmesine yönelik Alman hükümetinin ve Steudtner'in avukatlarının bilgilendirilmediğini söylemişti. Schäfer, aktivistin Silivri'ye nakledilmesiyle birlikte "tutukluluk koşullarının da kötüleşeceğinden endişe ettiklerini" dile getirerek Steudtner'e yönelik soruşturmada henüz ilerleme kaydedilmediğini ve tutukluluk halinin incelenmediğini iddia etmişti.

Peter Steudtner, 5 Temmuz'da Büyükada'daki seminere katılan ve gözaltına alındıktan sonra "silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçlamasıyla tutuklanan insan hakları aktivistleri arasında yer alıyor.

Haber Ara