Dolar

32,4734

Euro

34,9533

Altın

2.437,28

Bist

9.716,77

Büyük Jant Büyük Sorumluluk Büyük Problem

Otomotiv endüstrisini kasıp kavuran en büyük trend lastik yanaklarının incelip jantların genişlemesiolarak karşımıza çıkmakta.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-30 10:10:10

Büyük Jant Büyük Sorumluluk Büyük Problem

20 inç jantlar ufak ama hızlı bir hatchback araçla birleşince ortaya orantısal olarak estetik bir görüntü çıksa da, günlük kullanılacak bir araçta bu jantları kullanmak pek akıllıca olmayabilir.

Araç satın alımında en çok gözardı edilen faktörlerden biri de aracın jantları ve bu jantları orijinallikleri. Özellikle ekspertiz firmalarının en detaylı incelediği noktalardan biri aracın lastik, jant ve yürür aksam ilişkisi olarak karşımıza çıkıyor. Orijinal jantı hariç, aracın üreticisi tarafından onaylanmamış jantlar, orijinallerine benzese dahi çok büyük tehlikeler içermelerinin yanı sıra bu jantlar orijinalleriyle boyuta sahip olmadıklarında problemlerin sayısı artıyor.
Orijinal olup olmamaları ayrı bir problem iken orijinal olsalar dahi geniş jantlı araçların avantajlarının yanında birçok dezavantajları da var.

Avantajlar

Üretici tarafından tasarlandığı haliyle geniş jantlara sahip araçlarda lastik yanakları daha küçük olmaktadır. Esnek alanın daha az olması demek, aracın virajlarda bu yanakların üzerine esneme payının da az olması anlamına geliyor. Daha çok lastik, daha çok esneme ve daha zayıf yol tutuş anlamına geliyor. Aracın ağırlığı altında ezilen lastikler, kapladıkları alan arttıkça sürüş zevkini baltalayacak, direksiyon hissini azaltacaktır. Ayrıca bu geniş jantlı ve dar yanaklı lastiklerin yolla daha çok temas edeceği anlamına da gelmektedir.

Dezavantajlar

En büyük dezavantajı fiyat etiketinde görülebilen geniş jantlar için kimi zaman alınan fark beş haneli rakamlara çıkabilmektedir. Büyük jantların diğer bir finansal darbesi de satın alınacak lastiğin daha pahalı olacak olmasıdır. Düşünüldüğünden çok daha fazla düzenli masrafa sebep olan bu durum genellikle araç alacakların vizyonundan kaçmaktadır.

Sürüş zevkini artırmasına rağmen, geniş jantlar daha az lastiğe sahip olduklarından sürüş konforuna negatif etkide bulunmaktadır. Yol titreşimlerini, çukur ve bozuklukları kabine daha net ileten ve geniş yanaklı lastikler aksine süspansiyonun bir parçası gibi çalışamayıp bu darbeleri sönümlemeyen jantların en büyük problemi ise bu süreçte hasar dahi alabiliyor olmaları.
Daha kolay hasar alıyor olmaları, bu araçları ikinci el satın alımda tercih edecekler için ekspertiz hizmetlerine ekstra ihtiyaç duyacakları anlamına geliyor. Gözle görülemeyecek ufak ezik, deformasyon ve hasarlar aracın sürüş kalitesine birebir etki gösterebilmektedir. Bu durum ayrıca, araçların servis ihtiyaçlarının da artması ve masraflı olabilmelerine sebep olmaktadır. Büyük jantların en büyük düşmanı olan kaldırımlar ve çukurlara ekstra dikkat etmek ilk amacınız olacaktır.
Geniş jantların en büyük finansal darbesi ise yakıt tüketimi noktasında kendini göstermektedir. Finansal vizyonunuz tasarruf üzerineyse, aracın üzerine ekstra bindirilecek her ağırlığın yakıt tüketimine etkisi olduğunu ve jantların yüzey alanının genişlemesi özellikle bunlardan araçta 4 tane bulunduğu düşünüldüğünde %20'ye varan yakıt tüketimi artışına sebep olabileceğini bilmelisiniz.

Hazırlayan: Vizyon Garage Oto Ekspertiz

Haber Ara