Dolar

32,5647

Euro

34,7589

Altın

2.489,94

Bist

9.524,59

Bütün hayalleri, İsrail’in füzeyle yıktığı evlerinin molozları altında kaldı!

Filistinli Walid el Shawa, düğün için son hazırlıklar yapıyordu. Nikâh tarihine az bir zaman kala, 25 Mart 2019 tarihinde İsrail saldırılarında füzeyle vurulan evleri tahrip oldu. Ve Walid’in bütün hayalleri, çocukluk hatıraları İsrail’in füzeyle yıktığı evlerinin molozları altında kaldı!.. Gazze’ye düzenlenen son ölümcül ve yıkıcı saldırılar, Walid’in acısını yeniden canlandırdı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-09 15:33:22

Bütün hayalleri, İsrail’in füzeyle yıktığı evlerinin molozları altında kaldı!

buyuk_18

Filistinli Walid el Shawa, her şey hazır, düğün için son hazırlıklar yapıyordu. Nikâh tarihine az bir zaman kala, 25 Mart 2019 tarihinde İsrail saldırılarında füzeyle vurulan evleri tahrip oldu. Ve Walid'in bütün hayalleri, çocukluk hatıraları İsrail'in yıktığı evlerinin molozları altında kaldı!.. Gazze'ye düzenlenen son ölümcül ve yıkıcı saldırılar, Walid'in acısını yeniden canlandırdı.

Amjad Ayman Yaghi'nin, ‘Electronic Intifada' haber sitesi için hazırladığı haberin çevirisi şöyle

Walid al Shawa, küçükken parlak bir geleceği hayal etti. Ancak hayat acımasızdı ve çocukluğundan beri kurduğu planın gerçekleşmesine izin vermedi.

Walid, çocukluğundan itibaren işe başlayan ve 10 yılını bir işten diğerine geçerek geçirdi.

Sınai ve ticari kurumların kapanmasına maruz kalan kuşatılmış Gazze Şeridi'nde kalıcı bir iş yoktu.

İşgal devleti İsrail, geçen Mart ayında evini tahrip ettiğinde, evlenmeden üç hafta önce geleceği karardı.

AKŞAM YEMEĞİNİ BÖLEN TELEFON

25 Mart'ta nişanlısı Nejla al Jalis'le birlikte Gazze Şehri'nin El-Shujaiyeh semtindeki nişanlısının evinde akşam yemeğine oturmaya hazırlanırken annesi aradı.

Walid'den, şehirdeki El-Rimal mahallesine eve dönmesini istedi. İsrail'in Gazze makamları tarafından kullanılan yakındaki bir binayı bombalama tehdidinin ardından tüm mahalle tahliye edildi.

Walid hızlıca eve gitti ve dört dakika içinde mahalleye ulaştı. Kendisini, daha sonra kız kardeşi Hiba ve dört çocuğuyla paylaştığı evlerine bakarken buldu.

Perişan gözlerinin önünde hayalinin nasıl yok edilebileceğini ve Nejla ile düğünlerinin ardından evlerine taşınamayacağını anladı.

Gelişinden on dakika sonra, “uyarı” füzeleri düşmeye başladı. Çevre defalarca bombalandı. Bir insan hakları grubu olan Al Mezan'a göre binaya sekiz füze düştü.
Sonunda Hassouna konut binasının dört katı ve sekiz dairesi çöktü.

buyuk4_1

‘GELECEĞİMİ KAYBETTİM, KALBİMDEN
BIÇAKLANMIŞ GİBİ HİSSEDİYORUM'

Yıkım sonrasında, Walid şunları söyledi: “Kendimi morali bozulmuş hissediyorum. Ne yapacağımı bilemiyorum. Geleceğimi kaybettim. Yıkılan evime baktığımda, kalbimden bıçaklanmış gibi hissediyorum. ”

BABASI KALP KRİZİNDEN ÖLÜNCE
12 YAŞINDA EVİN YÜKÜNÜ OMUZLADI

26 yaşındaki Walid, uzun süre sağlıksız olan babasını 12 yaşındayken kalp krizinden kaybetti.
Küçük yaşta böyle büyük bir kayıpla karşı karşıya kalan Walid, ailesini bakmak için bir ergen olarak çok çalıştı. Ortaokulun ilk yılını bitirdi ve ailesine maddi olarak yardım etmek için çalışmaya başladı.

Walid, “Farklı işlerde çalıştım: bir restoranda, bir manavda, bir giyim mağazasında ve mobilya cilalama işinde bir işçi olarak çalıştım. Şimdi ise, taksi şoförü olarak çalışıyorum. 22 yaşımdan beri çocukluğumun büyük bir bölümünde babasız kalmanın üstesinden gelmek için çalışıyorum ve istikrarlı bir evlilik, istikrarlı ve aile kurmayı planlıyorum” dedi.

Walid'in hayat planlaması ise, kontrolünün dışındaki güçler tarafından rotadan atıldı.

“İşgal devletinin uçakları, evlenmek isteyip istemediğime dikkat etmiyor. Suçum Gazze'de yaşamak. Nereye gidersem gideyim tehlikeye maruz kalıyorum. ”

BABASINDAN MİRAS OLARAK
TEK APARTMAN DAİRESİ KALMIŞTI

Walid'in babasından miras kalan en önemli maddesi apartmandı. Altı ay boyunca düğün için hazırlıklar yaptı.

Yıkımdan önceki günlerde nişanlısı, kıyafet ve takı da dahil olmak üzere eşyalarını Walid'inn evine getirdi. Walid, düğün masraflarına 2,800 dolar harcadı.

Walid ise, “Şimdi bütün bunlar yıkıldı ve şimdi moloz altında. Hiçbir şey bulamadım” dedi.

Yaşanan sıkıntılar Walid için yeni değil. 12 yıldır kalp hastası olan babası vefat ettiğinde Filistin Devleti'nin çalışanı olduğundan 55 yaşında olan eşine, Walid'in annesi Hanan'a aylık 150 dolar maaş bağladı. Ancak bu para ailenin geçimi için yetersiz.

ANNE HANAN: İŞGALCİ
OĞLUMUN HAYALLERİNİ YOK ETTİ

Walid'in annesi Hanan, Electronic Intifada'ya yaptığı açıklamada, ailenin mütevazi biri olduğunu ve pek çok tanıdık veya akrabası olmadığını söyledi.

“Walid nişanlandığında ailemize söylemedi. Ama nikahtan kısa bir süre önce, akrabalarımıza ve tanıdıklarımıza düğün için kendilerini hazırlamalarını söyledi. Ona pek inanmazlardı. Şimdi ise, rüyaları yok edildi. İşgal ona karşı acımasızdı. ”

Walid'in planladığı, 17 Nisan düğün tarihi şimdi geldi ve gitti.

Anne Hanan, Walid ve Nejla'nın yıkım şokundan sonra evlenip evlenmeyeceğini bilmiyor.

Walid ise, düğün tarihini sadece iki ay geri çekmeyi umarak kararlı olmaya çalışıyor.

Evlerinin İsrail füzesiyle yıkılmasından sonra Walid, annesi, kız kardeşi Hiba ve dört çocuğu, şimdi geçici bir kiralık dairede birlikte oturuyorlar.

buyuk3_4

HİBA: İSRAİL HAYALLERİMİZİ
BOMBALIYOR, NEFES ALMAMIZI İSTEMİYOR

Kız kardeşi Hiba, Walid'i teselli etmeye çalışıyor. Çocukları, dairenin yıkılmasından sonra da acı çekiyorlar.

“Kardeşim yaşananları kendi içinde değerlendirirken; ben dört çocuğuma kayıp oyuncakları hakkında ağlayarak bakıyorum. İsrail ordusunun nasıl düşündüğünü bilmiyorum. Orduları bizi hedeflediğinde, hayallerimizi bombalıyorlar. Sanki nefes almamızı istemiyorlar. ”

İSRAİL'İN GAZZE'YE DÜZENLEDİĞİ SON SALDIRILAR
WALİD'İN ACISINI YENİDEN UYANDIRDI

Al Mezan Merkezi İnsan Hakları Filistin Merkezi, 25 çocuk olmak üzere 41 kişinin apartmana yapılan saldırıda yerinden edildiğini belirtti.

İsrail işgal kuvvetleri, bombardıman sırasında 25 Mart'ta ve ertesi gün erken saatlerinde 23'ten fazla hava saldırısı düzenledi ve yaklaşık 72 füze sivillerin yoğunu olarak yaşadığı bölgeye düştü.

Gazze'ye düzenlenen son saldırı, İsrail'in saldırganlığının yaygın bir şekilde tahrip olmasına neden olduğu 2014 yılında Gazze'deki geniş yıkımın Walid ve ailesi için hatıraları geri getirdi.

Savaşın zirvesinde 2014 yılında, Gazze'de yaklaşık nüfusun yüzde 28'i evlerinden oldu. 19.000'den fazla ev tahrip edildi ya da kullanılamaz hale getirildi ve yaklaşık 100.000 kişi, en az 12 ay boyunca evsiz kaldı .

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılar geçmişe oranla daha küçük olsa da, Walid ve ailesi için kişisel engeller çok büyük ve geleceği hakkında derin sorular oluşturuyor.

Haber Ara