Dolar

32,5069

Euro

34,8684

Altın

2.484,42

Bist

9.530,47

‘Buteflika, istifa kararını yarın açıklayabilir’

Cezayir Cumhurbaşkanlığı’na yakın bir haber sitesi, Buteflika’nın yarın istifa edebileceğini öne sürdü. İstifa karanının, sağlık nedenlerinden dolayı olabileceği öne sürüldü.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-20 10:20:54

‘Buteflika, istifa kararını yarın açıklayabilir’

Cumhurbaşkanlığı adaylığından vazgeçtiğini, seçimleri de süresiz ertelediğini açıklamasına rağmen, ülkedeki protestoların sürmesi, görev süresinin 28 Nisan'da dolmasına az bir süre kala Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'yı zor durumda bıraktı.

‘YARIN İSTİFA EDEBİLİR'

Cumhurbaşkanlığına yakın bir gazete ise, Buteflika'nın yarın istifa edebileceğini öne sürdü.
Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Buteflika'nın iktidardan ayrılma kararının açıklanmasının yakın olduğunu ve Perşembe (yarın) günü, kararın Cezayir halkına bir mesaj yoluyla iletilebileceğini açıkladı. Aynı kaynaklar daha fazla yorum yapmaktan çekindi.
Buteflika'nın görevinden ayrılmasıyla ilgili haber, Cumhurbaşkanlığına yakın, "ALG 24" web sitesinde yayınlandı.
Aynı kaynağa göre, Buteflika'nın geleceği ile ilgili iki senaryo var.Birincisi istifa. İkincisi de sağlık nedeni.
Resmi olmayan İstifa haberinin, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın 28 Nisan'da dolacak dördüncü döneminin uzatılması ve ulusal diyalog konferansı düzenlenmesini öngören yol haritası konusunda ısrarcı olacağını açıklamasından bir gün sonra gelmesi dikkat çekti.

CEZAYİR ESKİ BAŞBAKANI
FLİS'TEN BUTEFLİKA'YA TEPKİ

Bu arada Cezayir eski Başbakanı ve Özgürlük Öncüleri Partisi Başkanı Ali bin Flis, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın 28 Nisan'da dolacak dördüncü döneminin uzatılması ve ulusal diyalog konferansı düzenlenmesini öngören yol haritası konusunda ısrarcı olmasına ise tepki gösterdi.
Bin Flis, "Cezayir halkı, Buteflika'nın adaylığını açıkladığı 3 Mart mesajını kışkırtıcı bir mesaj olarak okudu. Halk, Cumhurbaşkanı'nın (adaylığını geri çektiği ve dördüncü dönemini uzattığı) 11 Mart mesajını 'açık bir meydan okumanın tüm özellikleri taşıdığı' şeklinde değerlendirdi. 18 Mart mesajı ise tüm provokasyon ve meydan okuma sınırlarını aştı." ifadelerini kullandı.
Eski Başbakan Bin Flis, Cezayirlilerin, Buteflika'nın "ulusal diyalog konferansı ve yeni anayasaya karşılık dördüncü döneminin uzatılması" teklifini kabul etmediğini belirtti.

UYAHYA'DAN “KAÇIŞ'
HABERLERİNE YALANLAMA

Öte yandan, geçen hafta istifa eden Cezayir ESKİ Başbakanı Ahmed Uyahya, yurt dışına çıkmaya hazırlandığı yönünde basında yer alan iddiaları yalanladı.
Ulusal Demokratik Topluluk Partisi'nin (UDTP) sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, "Uyahya, ülkeyi terk etmeye hazırlık için kendi evini satılığa çıkardığı yönündeki iddiaları kesinlikle yalanlamaktadır." denildi.
Açıklamada, "Ülkesine hizmet etmek için 1993'te (Mali'de büyükelçi iken) diplomatik makamından vazgeçen ve sıkıntılı yıllarda (1990'lı yıllar) ülkeden ayrılmayan Uyahya, alternatifi bulunmayan ülkesini terk etmeyi düşünecek bir şahıs değildir." ifadesine yer verildi.
Cezayir'in yerel gazetelerinden El-Haber'in bugünkü haberinde, Uyahya'nın yurt dışına çıkma hazırlıkları kapsamında başkent Cezayir'in banliyösündeki villasını satışa çıkardığı ileri sürülmüştü.
Cumhurbaşkanı Buteflika, dünkü açıklamasında, geçen hafta sözünü verdiği ulusal diyalog konferansı düzenleme taahhüdünü yinelemişti.
Ulusal konferansın yakın bir zamanda gerçekleştirileceğini belirten Buteflika, halkın her kesiminin temsil edileceği konferansta yönetim sisteminin değişeceğini ve ülkeye sıçrama yaptıracak kritik kararlar alınacağını ve bu sıçramanın kapsamlı bir anayasa değişikliği kanalıyla gerçekleşeceğini ifade etmişti.
Buteflika, 11 Mart'ta sürpriz bir kararla 18 Nisan'da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerini ertelediğini, adaylığını geri çektiğini ve hükümette kapsamlı değişiklikler yapılacağını duyurmuştu. Ardından, Ahmed Uyahya hükümetinin istifasını sunduğu, yerine İçişleri Bakanı Nureddin el-Bedevi'nin atandığı bildirilmişti.
Cezayir'de 1999'da yönetime gelen ve 4 dönemdir görev yapan 82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika'nın sağlık sorunlarına rağmen bir kez daha aday olması, ülkesinde bir süredir protestolara neden oluyordu.

Haber Ara