Dolar

32,4461

Euro

34,4891

Altın

2.471,54

Bist

9.577,96

Buteflika Cezayir'de kaosa karşı uyardı

Cezayir Devlet Başkanı 82 yaşındaki Abdülaziz Buteflika ülkesinde süregelen protestolarda “kaosa” karşı uyardı. Başkan barışçıl gösterileri hoşgörüyle karşıladıklarını ancak ‘fitne çıkarmak ve kaosu yaymak” amaçlı yabancı ve yerli girişimlere karşı tedbirli olduklarını dile getirdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-08 11:37:48

Buteflika Cezayir'de kaosa karşı uyardı

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

Buteflika yeniden seçilmek üzere gerçekleştirdiği kampanyaya karşı protestoların “iç ve dış” güçler tarafından ülkenin istikrarını bozmak amacıyla kullanılabileceğini ifade etti.

Binlerce Cezayirli 22 Şubat'tan bu yana ülke çapında Buteflika'nın beşinci dönem devlet Başkanı olma girişimi karşısındaki protestolara katılıyor.

 Buteflika, “Cezayir'in Arap Baharı'ndan barış ve huzur içinde çıkmasından pişman olan birçok insan var” diye konuştu. “Özgürlüğümüzü, kararlarımızın bağımsızlığını e hemen konum almamızı kıskanan bu çevreler ülkemize karşı komplolardan vazgeçmediler” şeklinde konuştu.

Ancak bu açıklamaların hükümet üyeleri arasında da geleneksel destekçilerin protesto hareketlerine sempati duymasına neden olduğuna dair endişeler yarattığı dillendiriliyor.

BOZULAN SAĞLIK

Buteflika'nın bozulan sağlığı da eleştirlerin odak noktasında. Öyle ki 1999 yılında devlet başkanı seçilerek ülkede yıllar süren sivil savaşı sonlandırdığı için güven tesis etti. Sömürgeci Fransa'ya karşı bağımsızlık savaşında muharebe edenlerden olan Buteflika'nın son yıllarda sağlığının bozulması ise popüleritesini yitirmesine neden oldu.

Uzmanlara göre iç savaşın hatıraları ve yüksek petrol fiyatları sonucu gelen cömert devlet yardımları, çevre ülkelerde devlet başkanlarının devrilmesine karşı Buteflika'nın yoluna devam etmesinde rol oynadı.

İçişleri Bakanlığı güvenlik kaynaklarınca yerel medyaya verilen bilgilere göre 800 bin civarında insan Cezayir kasabalarında protestolara katıldı.

10 Şubat'ta yeniden seçilmek üzere adaylığını koyan Buteflika ise buna karşılık seçilirse ulusal bir diyalog kuracağını, anayasayı yenileyeceğini ve bir yıl içinde seçimleri planlayacağını ilan etti. Ancak bu vaatler de protestoları yatıştırmaya yetmedi.

HUKUKÇULAR VE GAZETECİLER AYAKTA

Öte yandan Cezayir'in şehir ve kasabalarında yüzlerce hukukçu da ülkenin başkanlığı için Buteflika'nın aday olmasını protesto etti. Seçim sürecinde adayları onaylayan Anayasa konseyine yürümek üzere polis kordonunu deldiler.  Sosyal medyada ise bu olayı alkışlayan kişilerin görüntülerine yer verdi. Anayasa Konseyi'nin ise 14 Mart'a kadar adayların listesini onaylayacağı ifade edildi. Gazeteciler ise hükÜmet tarafından haberleri hükümetin lehine kurgulamaları baskısına karşı durduklarını ancak gazetelere alınan reklamları kaybettiklerini öne sürdü.

Ayrıca ülkede yaşananların dışında Cezayirlilerin Fransa dahil dış ülkelerden gelebilecek müdahalelere karşı tedbirli ve duyarlı olduğu öne sürülüyor.

Kaynak: Aljazeera.com

 

Haber Ara