Dolar

32,3495

Euro

34,9744

Altın

2.325,55

Bist

9.079,97

Burundi'deki siyasi kriz

Burundi'deki siyasi kriz

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-20 17:08:54

Burundi'deki siyasi kriz
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Burundi'deki siyasi krize çözüm bulmak için Senegalli Abdoulaye Bathily'yi arabulucu olarak görevlendirdi.

Burundi Dışişleri Bakanı Alain Aime Nyamitwe basına yaptığı açıklamada, BM'nin görevden ayrılan eski arabulucu Said Djinnit'in yerine Bathily'yi görevlendirdiğini açıkladı.

Nyamitwe, muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarının talep ettiği seçim takviminin ve Pierre Nkurunziza'nın 3. kez devlet başkanı seçimine adaylığının iptali dışında hükümetin her konuda diyalog oluşturmaya hazır olduğunu da vurguladı.

Öte yandan polis kaynakları, başkent Bujumbura'da devam eden gösterilerde 11 polisin yaralandığını ifade etti.

Muhalefet, Djinnit'in Tanzanya'da geçen ay düzenlenen zirvede Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın 3. kez göreve gelmesine olumlu baktığını açık açık dile getirdiğini öne sürerek hükümeti desteklediğini iddia etmişti.

Djinnit ise geçen hafta basına yaptığı açıklamada, muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarının talepleri üzerine Burundi'deki krizde arabuluculuk görevinden vazgeçtiğini söylemişti.

Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu 25 Nisan'dan sonra muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, protesto için sokaklara dökülmüştü. Gösteriler sırasında aralarında asker ve polislerin de bulunduğu 70 kişinin öldüğü, 500'e yakın kişinin yaralandığı, 500'den fazla kişinin gözaltına alındığı açıklanmıştı.

Ülkede yerel seçimlerin 29 Haziran'da, devlet başkanı seçimi 13 Temmuz'da ve senato seçimleri 24 Temmuz'da planlanıyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara