Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Burundi'de muhalefet sözcüsü öldürüldü

Muhalefet Sözcüsü Gahungu, başkent Bujumbura'da silahlı kişilerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-08 16:32:52

Burundi'de muhalefet sözcüsü öldürüldü

AA'nın haberine göre, Burundi'de muhalefetteki Barış ve Demokrasi İçin Birlik Partisi'nin (UPD) Sözcüsü Patrice Gahungu uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi.

Polis sözcülerinden Pierre Nkurikiye, silahlı kişiler tarafından Bujumbura'daki evinin önünde saldırıya uğrayan UPD Sözcüsü Gahungu'nun öldüğünü açıklayarak olayın aydınlatılması için soruşturma başlatıldığını belirtti.

Nkurikiye, başkent ve Cibitoke bölgesinde olmak üzere iki kişinin cesedinin bulunduğunu da ifade etti.

UPD üyelerinden Pasteur Mpawenayo ise Gahungu'nun Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın 3. kez göreve gelmesine karşı olduğu için öldürüldüğünü iddia ederek Nkurunziza'nın planladığını öne sürdüğü suikastlere bir son verilmesini istedi.

Bujumbura'da 23 Mayıs'ta UPD Başkanı Zedi Feruzi suikaste kurban gitmişti.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıklamıştı.

Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde görüş bildirmişti.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu nisan ayı sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara döküldü. Şiddet eylemlerinde bugüne kadar 150'den fazla kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi de başka ülkelere kaçmak zorunda kaldı.

Ülkede 21 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69,41'ini alarak 3. kez iktidara gelen Nkurunziza 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Haber Ara