Dolar

32,3815

Euro

35,0532

Altın

2.326,48

Bist

9.089,33

Burundi'de gergin seçim kaosu sürüyor

Burundi'de muhalefet, genel seçim sonuçlarını reddetti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-09 11:33:41

Burundi'de gergin seçim kaosu sürüyor

AA'nın haberine göre, İktidardaki Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi Partisi'nin Başkanı Pascal Nyabenda, sonuçlardan memnun kaldıklarını belirtse de muhalefetten Ulusal İlerleme Birliği Partisi'nin genel sekreteri Gaston Sindimwo, Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu'nun meclisteki sandalye dağıtımına ilişkin seçim yasalarına uymadığını öne sürdü.

Seçim komisyonunun çekimser oy kullananları da dikkate alarak oyları sayması gerekirken bunu yapmadığını iddia eden Sindimwo, partisinin Anayasa Mahkemesine şikayette bulunacağını belirtti.

Muhalefetten Ulusal Kurtuluş Hareketi Başkanı Agathon Rwasa ise bağımsız basın ve gözlemcilerin izlemediği bir seçimin inandırıcı olamayacağını ifade ederek, seçim sonuçlarının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Geçen hafta düzenlenen genel seçimlere katılım oranının yüzde 74'e yakın olduğunu açıklayan seçim komisyonu, seçimler sonucu iktidardaki partinin meclisteki 100 sandalyeden 77'sini kazandığını, seçimleri boykot ettiğini duyuran muhalefetteki Umut Bağımsızları koalisyonunun boykota rağmen 21 milletvekili çıkardığını ve yine muhalefette bulunan Ulusal İlerleme Birliği Partisi'nin ise 2 milletvekilliği elde ettiğini bildirmişti.

Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu 25 Nisan'dan sonra muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, protesto için sokaklara dökülmüştü. Gösteriler sırasında 89 kişi yaşamını yitirdi.

Burundi'de geçen hafta yerel seçimler ile genel seçimler yapıldı. Ülkede devlet başkanlığı seçiminin 13 Temmuz'da, senato seçimlerinin de 24 Temmuz'da yapılması planlanıyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara