Dolar

32,3694

Euro

34,9494

Altın

2.325,68

Bist

9.089,47

Burundi'de devlet başkanı seçimine doğru

Burundi'de devlet başkanı seçimine doğru

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-16 13:09:37

Burundi'de devlet başkanı seçimine doğru
Burundi'de muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, Pierre Nkurunziza'nın yeniden devlet başkanı olmasının önünü kesmek için Aruşa Anlaşması'nın maddelerine uyulmasını sağlayabilecek ulusal konsey kurulması çağrısında bulundu.

Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları tarafından yayımlanan ortak bildiride, siyasi ve sivil toplum yetkililerinden derhal Aruşa Anlaşması'nın ve hukuk devletinin sağladığı hakları koruyabilecek bir ulusal konseyin kurulmasının koşullarını görüşmek için Afrika Birliği kurumlarının tarihi merkezi Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da buluşması istendi.

Bildiride, muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarının Nkurunziza'nın ve çevresinin devlet başkanının görev süresini 2 dönemle sınırlandıran temel karara sistematik şekilde uymayı reddettiği vurgulandı.

Burundi'deki krizin çözümünde ara buluculuk görevi üstlenen Uganda Devlet Başkanı Yaveri Museveni başkanlığında 2 gün süren görüşmelerden sonra dün iktidar ve muhalefet Nkurunziza'nın tartışmalı adaylığına henüz çözüm bulunamasa da diyaloğun sürdürülmesi konusunda uzlaşmıştı.

Ülkede devlet başkanı seçiminin 21 Temmuz'da yapılması planlanıyor.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca 2 kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıklamış, anayasa mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde karar bildirmişti.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu 25 Nisan'dan bir gün sonra muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara dökülmüştü. Gösterilerde bugüne kadar 100'den fazla kişi yaşamını yitirdi.

Haber Ara