Dolar

32,5395

Euro

34,8920

Altın

2.432,87

Bist

9.645,02

Bursa için bir hafta sonu yetmez!

Bursa'yı keşfetmek için belki bir hafta sonu yetmeyecek ancak yettiği kadarıyla bile Bursa'ya hayran olacaksınız

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-25 16:34:57

Bursa için bir hafta sonu yetmez!

 

Gezi planınızda Bursa mutlaka önemli bir yer tutmalı. Zaman ayırıp gezebileceğiniz mekanlara göz atmak istemez misiniz?

1 - Bursa Kapalı Çarşı
BursaBursa seyahatinizde öncelikli olarak görülmesi gereken yerlerden biri Kapalı Çarşı. Osmanlı'da Orhangazi döneminde bölgede bulunan hanların araları tek bir çatı ile kapatılır ve böylece kapalı çarşı meydana gelmiş olur. Bursa Kapalı Çarşı, Bursa'nın merkezinde yer alır. Heykel semti sınırları içerisinde yer alan Kapalı Çarşı, kentin simgelerinden biri olan Ulucami'nin yanı başında bulunuyor.
2 – Bursa Ulu Cami
BursaBursa denilince birçok kişinin aklına ilk gelen tarihi yapı hiç kuşkusuz Ulu Cami. Yıldırım Bayezid'in 1396 Niğbolu zaferinin ardından 1396-1400 yılları arasında Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezid döneminde inşa edilmiş. Ulu Cami, Osmanlı camileri arasında çok kubbeli anıtsal yapıların ilki. Ulu Cami kullanıma açıldıktan sonra ilk namazı Yıldırım Bayezid, Molla Fenari, Emir Sultan'ın bulunduğu cemaate Somuncu Baba kıldırmış olup caminin ilk imamı da Mevlid'in yazarı Süleyman Çelebidir.

3 – Bursa Kent Müzesi
BursaBursa Kent Müzesi şehrin tarih öncesi devirlerinden başlayarak günümüze kadar nasıl geldiğini ziyaretçilerine anlatan bir yer. Bursa, Osmanlı'nın ilk başkenti olmasıyla ve Cumhuriyet'in tarım ve sanayide öncü kenti olması ile müze “'yaşayan müze şehir”' adını almasını sağlamış.

4 - Eski İpek Han
BursaBursa Eski İpek Han, şehrin merkezinde yer alan Ulu Cami Caddesi'nden Fevzi Çakmak Caddesi'ne doğru çıkarken sol tarafta kalan Bakırcılar Çarşısı'nın girişinde bulunuyor. Bursa'nın tarihi çarşılarından biri olan han aynı zamanda en büyük hanlarından da biri. Arabacılar, Sultan ve Eski İpek Han olarak da isimlendirilen yer, zamanında Çelebi Sultan Mehmet, Mimar İvaz Paşa'ya, Yeşil Külliyesi'ne gelir sağlaması için yaptırmış.

5 – Bursa Koza Han
BursaBursa Koza Han; Bursa'nın merkezinde, Ulu Cami'nin hemen solunda yer alan tarihi bir han. Bursa gezilecek yerler listesinde mutlaka olması gereken bu tarihi handa alışveriş yapabileceğiniz dükkanların yanı sıra kafe ve restoranlar da bulunur. Han, 2. Bayezid tarafından 15 yy. sonlarında İstanbul'daki hayır yapılarına gelir getirmesi için yapılmış. Adını, faaliyete başladığı ilk yıllarda ipek böceği kozalarının bu handa satılmasından dolayı almış.
6 – Bursa İnkaya Asırlık Çınarı
Bursaİnkaya Asırlık Çınarı,nerdeyse Osmanlı'nın kuruluşundan bu yana yaşayan bu ulu çınar, Uludağ yolu üzerinde bulunuyor. 650 yıllık bir geçişe sahip olan İnkaya Çınarı adını sınırları içerisinde ev sahipliği yapan İnkaya Köyü'nden alıyor. Osmanlı'nın ve cumhuriyetin kuruluşuna şahitlik eden çınarın çapı 3 metre, yüksekliği 35 metredir. Asırlık çınar ülkemizin kayda geçmiş en yaşlı ağaçlarından biri. 13 ana kolu, 9,5 metrelik çevresi bulunan dev çınarın dallarının kalınlığı ise 3-4 metre olup neredeyse normal bir ağaç gövdesi gibidir.
7 – Uludağ
BursaUludağ Kayak Merkezi ülkemizin önde gelen kayak merkezlerinden biri. Gerek kayak pistleri gerekse de konaklama imkanları ile Uludağ, kış sezonunda sadece yurt içinden değil yurt dışından da on binlerce sporcuyu ve tatilciyi ağırlar.

8 – Bursa Irgandı Köprüsü
BursaIrgandı Köprüsü, Bursa'nın Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlar. Bu tarihi köprü, Gökdere üzerinde olup şehrin en önemli yapılardan sadece biri. Bazı tarihi kaynaklar Irgandı Köprüsü'nün 1442 yılında Irgandalı Ali'nin oğlu Türccar Muslihiddin tarafından yaptırıldığını not düşmüş. Günümüzde ise Irgandı Köprüsü, Bursalı zanaatçıların geleneksel el sanatlarını icra ettiği ve sergilediği bir yer.
9 - Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi
BursaTofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Türkiye'nin ilk ve tek Anadolu Arabaları Müzesi olmasıyla biliniyor. Müze toplamda 17.000 metrelik bir alana yayılmış durumda. Bu yer önceden eski bir ipek fabrikası imiş. Fabrika Tofaş tarafından restore ediliyor ve 28 Haziran 2002'de müze olarak meraklılarına kapılarını açıyor. Açıldığı ilk günden bugüne müze hem genişliyor hem de yeni eklenen bölümlerle birlikte epey büyüyor. Müzenin kurulmasınaysa, 2.600 yıl önce bir ustanın elinden çıkan ve Arkeoloji Müzesi'nde sergilen Anadolu'nun en eski arabası iham olmuş.
10 – Bursa Arap Şükrü Sokağı
BursaLezzetin ve eğlencenin kol gezdiği bir sokak Bursa Arap Şükrü Sokağı. Gün içinde çok fazla hareketin olmadığı sokak, havanın kararmasıyla birlikte yavaş yavaş hareketlenmeye başlar ve ilerleyen saatlerde neredeyse sokakta yer bulmak imkansız hale gelir. Karşılıklı balık restoranlarının bulunduğu sokağın eğlenceleri kadar balıklarının, mezelerinin ve salatalarının da lezzeti dillere destandır.
11 – Bursa Hacivat Karagöz Anıtı ve Karagöz Müzesi
BursaBursa'nın merkezi semtlerinden biri olan Çekirge'den Altıparmak'a doğru giderken yolun solunda Karagöz Sanat Evi ve Müzesi tam karşında yani yolun solunda ise Karagöz Hacivat Anıtı ve anıtın hemen arkasında da Karagöz'ün, Hacivat'ın ve Karagöz göle oyununun yaratıcısı, mutasavvıf Şeyh Küşterî'nin mezarları bulunur. Karagöz ve Hacivat'ı, gölge oyunu sanatını gelecek nesillere tanıtabilmek gibi bir misyon üstlenen sanat evinde, modern müze anlayışıyla oluşturulan Karagöz Müzesi'nin de iki adet tanıtım galerisi bulunuyor.

12 – Bursa Yeşil Türbe
BursaYeşil Bursa'nın yeşil simgelerinden biri olan Yeşil Türbe, Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezid'in oğlu Sultan Mehmet Çelebi tarafından Hacı İvaz Paşa'ya 1421 yılında yaptırılmış. Osmanlı mimarisinde tüm duvarlarının çini ile kaplı olduğu tek türbe olarak kayda geçmiştir. Türbenin inşası bittiğinde Mehmet Çelebi hayattaymış ancak türbenin yapımından sadece 40 gün sonra Mehmet Çelebi'nin vefat etmesi üzerine, naaşı Yeşil Türbe'ye defnedilmiş. Türbede Çelebi Sultan Mehmet'in yanı sıra oğulları Şehzade Mustafa, Mahmut ve Yusuf ile kızları Selçuk Hatun, Sitti Hatun, Ayşe Hatun ve dadısı Daya Hatuna ait olmak üzere toplam 8 adet sanduka yer alır.
13 – Bursa Yeşil Cami
BursaYeşil Türbe'nin tam karşında yer alan tarihi bir cami olan Yeşil Cami, Bursa'daki ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden biridir. Yeşil Cami'nin bu kadar ünlü olmasının nedeni ise cami içerisinde yer alan çini kaplamalardır. Yeşil Cami, adını verdiği Yeşil semtinde olup Yeşil külliyesi yapılarındandır. Halen aktif olarak kullanılan caminin ‘Yeşil' adını, bir zamanlar minarelerinde bulunan yeşil renk ağırlıklı süslemelerinden aldığı düşünülmektedir.
14 – Bursa Tophane
BursaBursa Tophane, şehrin tam merkezinde bulunan tarihi ve turistlik yerden biridir. Bursa'daki tüm noktalar gibi Tophane'de şehirde görülmesi gereken yerlerden olup tarihi saat kulesi ve Osman Gazi ile oğlu Orhan Gazi'nin türbelerine ev sahipliği yapmaktadır. Tepede yer alan konumuyla Tophane, Bursa'yı panoramik olarak görebileceğiniz, bahçesinde yemek yiyip keyifle kahve yudumlayabileceğiniz bir yer.
15 – Bursa Gölyazı
BursaGölyazı, Bursa'nın İzmir yolu üzerinde olup şehrin batı yakasında yer alır. Gölyazı aynı zamanda Nilüfer ilçesine bağlı olan Ulubat Gölü'nün kıyısındaki şirin bir balıkçı köyüdür. Antik dönemlerdeki adı Apolynt olan bu yer eskiden bir Rum köyüymüş. Sokaklarda gezinirken, koruma altına alınmış olan tarihi Rum evlerini göreceksiniz. Bakıldığında, köprü ile bağlanmış iki ada görünüme sahip bu yeri çok seveceğinize eminiz.
16 – Mudanya Mütareke Evi
BursaBursa'nın bir ilçesi olan Mudanya'nın merkezinde bulunan ev, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin siyasi alanda kazandığı ilk başarısının göstergesi olan Mudanya Mütarekesi'nin imzalandığı evdir. Ziyarete açık olan evde en dikkat çekici objelerden biri; İsmet Paşa'nın savaştan sonra katıldığı bir antlaşmada şartlarının kabul edilmediğini görünce 'Gerekirse savaşırız!' diyerek yumruğunu vurarak ikiye böldüğü mermer masadır. Mütareke dönemine ait eşyaların korunduğu evde o döneme ait fotoğraflar ve belgeler de sergilenmektedir. Mudanya Mütareke Evi bodrum ve çatı katı dışında 2 katlı olan bu ahşap evin 13 odası ve 2 büyük salonu bulunur. İlk katında; İsmet İnönü'nün çalışma odası, mütareke görüşmelerinin yapıldığı salon, üst katta; İsmet İnönü ve yaverlerinin yatak odaları yer alır.

17 – Tirilye / Zeytinbağı
bursaBursa'nın tarih kokan köşelerinden biri, Tirilye. Yeşil Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı olan bu eski Rum köyü ilçe merkezine 11 km mesafede konumlanıyor. Tirilye ahşap ve kerpiçten yapılmış tarihi evleri, tarihi Medikion Manastırı, -Dündar Evi, Trilye Fatih Cami ve Kemerli Kilise gibi görülmeye değer daha birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Trilye sokaklarını arşınlarken karşınıza çıkacak olan tarihi evlerin birçoğu genellikle üç katlı olup evler Bizans ve Rum mimarisini yansıtır.

18 – Cumalıkızık
BursaCumalıkızık, Bursa'nın hiç bozulmamış tarihi dokusu ile öne çıkan yeri. Yıldırım ilçesine bağlı olan Cumalıkızık, şehir merkezine 11 kilometrelik uzaklıkta ve 20 dakikalık araç yolculuğu ile ziyaretçiler ulaşılabiliyor. Uludağ'ın kuzey eteklerinde kurulmuş ve halen yaşayan Bursa'nın beş Kızık köyünden biri hatta en ünlüsü.

19 – Bursa Suuçtu Şelalesi
BursaDoğallığı ile misafirlerine içtenlikle kucak açan Suuçtu Şelalesi, tarihi ve doğasıyla göz kamaştıran şehrin gizli kalmış bir cenneti adeta. Havada asılı kalan su tanecikleri, rengarenk kayaların gizemli dokusu, yeşilin neredeyse her tonu, kulağınız sağır edecek kadar gürül gürül akan şelalenin çağlama sesi… Bursa'nın gizli kalmış cenneti Suuçtu Şelalesi, doğallığı ile misafirlerine içtenlikle kucak açıyor.

 

Haber Ara