Dolar

32,3539

Euro

35,0380

Altın

2.328,09

Bist

9.079,97

Bursa'daki bombada 'hediye paket' ayrıntısı

Bursa'da düzenlenen canlı bomba eylemiyle ilgili yeni kritik ayrıntılar ortaya çıktı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-04 07:06:50

Bursa'daki bombada 'hediye paket' ayrıntısı

Milliyet'te yer alan bilgide; Yakalanan şüpheliler ve elde edilen delillerin incelenmesiyle birlikte eylemi Emine Kızıl'ın organize ettiği anlaşıldı. 2012'de PKK'ya katılan Kızıl'ın bir yıl kırsalda kaldıktan sonra Türkiye'ye dönerek örgütsel çalışmalarına devam ettiği gün ışığına çıktı. Polis, Kızıl'ın bağlantıları üzerine yoğunlaştı. Olaydan önce Mardin'e giderek canlı bomba eyleminde kullanılan patlayıcı maddeyiİstanbul'a getiren zanlının Mardin'e gidişi sırasında dikkat çekmemek amacıyla kendi cep telefonu yerine yengesinin cep telefonunu taşıdığı anlaşıldı. Kızıl'ın 14 Nisan'da İstanbul'a getirdiği patlayıcının eylem öncesine kadar burada kaldığı ve daha sonra Bursa'ya Ümmü G. tarafından getirildiği belirlenirken, İstanbul'dan Bursa'ya geçen Kızıl'ın bir süre Mithat Tunç'un evinde kaldığı anlaşıldı. 

Canlı bomba sonra geldi

Bu arada, canlı bomba olarak Bursa'ya gönderilen Eser Çali'nin yola çıktığı 23 Nisan'da Emine Kızıl'ın Bursa'dan ayrılıp afyonkarahisar'a gitmesi dikkat çekti. Araştırmalarda, Bursa'daki evin sahibi Tunç ile patlayıcıyı İstanbul'dan Bursa'ya getiren Ümmü G.'nin Ağrı Anadolu Lisesi'nden okul arkadaşı olduğu tespit edildi. 

Cep telefonu düzenekli 

Canlı bomba eyleminde kullanılan patlayıcı madde ile ilgili yapılan ilk belirlemelere göre, bomba İstanbul'dan “hediye paketi” içinde Bursa'ya getirildi. Renkli alüminyum hediye paket kağıdına sarılı olarak getirilen patlayıcının yaklaşık 1 kilogram olduğu ve RDX maddesi ağırlıklı olduğı anlaşıldı. Bombanın patlayıcı düzeneğinin ise cep telefonu bağlantılı olduğu tespitleri yapıldı. Çanta içindeki bomba düzeneğinde yer alan cep telefonu mekanizmasının bir ucunun Çali'nin elindeki telefonla bağlantılı olduğu ve Çali'nin bu numarayı arayarak düzeneği harekete geçirdiği yönünde bulgulara ulaşıldı. 

Olay sırasında Çali'nin cami çevresindeki resmi polisleri görüp panikleyerek düzeneği ateşlediği değerlendirmesi yapıldı. Bilgi veren bir yetkili, “eylemci, resmi polisleri gördükten sadece 7 saniye sonra düzeneği patlatıyor. Yakalanacağını düşünerek bombayı patlattığını değerlendiriyoruz” dedi. 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara